Kolekcija sester Olsen je všeč predvsem najstnicam. Foto: EPA
Kolekcija sester Olsen je všeč predvsem najstnicam. Foto: EPA
50 Cent ima svojo blagovno znamko, sodeluje pa tudi z Reebokom. Foto: EPA
Beyonce pri ustvarjanju pomaga mama. Foto: EPA
Elle Macpherson ima svojo kolekcijo zapeljivega spodnjega perila. Foto: EPA

In zdi se, da se vse, česar se lotijo, spremeni v zlato, saj se kot po pravilu njihove kolekcije odlično prodajajo.

Britanska igralka Dawn French, ki smo se ji smejali v Vikarki iz Dibleyja, in njena prijateljica Helen Teague sta ponosni lastnici modne znamke Sixteen 47, ki dela modna oblačila za ženske močnejše postave.

FrostFrench je blagovna znamka igralke Sadie Frost, nekdanje žene Juda Lawa, in modne oblikovalke Jemime French. Leta 1999 sta začeli z le 5.000 funti in sta v Jemimini kuhinji naredili prvi kos dišečega spodnjega perila, danes pa po njunih oblačilih hrepenijo najlepše oblečene zvezde, med katerimi sta tudi Kate Moss in Jade Jagger.

Dvojčici Mary-Kate in Ashley Olsen, ki sta z devetimi meseci stopili pred kamere humoristične nanizanke Polna hiša, si ime ustvarjata na drugi strani luže. Njuna kolekcija oblačil, nakita, ličil, modnih dodatkov, očal in obutve je pri najstnikih izredno priljubljena.

V čem je skrivnost uspeha raperjev?
Med glasbeniki so očitno najbolj nadarjeni oblikovalci raperji in hiphoperji.

Raper 50 Cent je leta 2003 začel sodelovati z Marcom Eckom, cenjenim oblikovalcem in ustanoviteljem blagovne znamke Ecko Unlimited. Skupaj sta si zamislila G Unit Clothing Company, ženske, moške in fantovske kolekcije pa imajo najraje "mladi in jezni".

Najbolj znani beli raper Eminem je leta 2003 podpisal donosno pogodbo, s katero se je zavezal, da bo imel svojo linijo oblačil, Shady Ltd. Blagovna znamka je morala čez veliko zaprek, med drugim so se na sodišču borili za pravice uporabe imena Shady, morajo pa se otepati tudi govoric, da prodaja oblačil niti slučajno ni taka, kot so pričakovali.

Še en raper, Nelly, je skupaj s tremi prijatelji leta 1997 ustanovil Vocal Clothing Company. Začeli so s prodajo majic in čepic, ki so jih pred nočnimi klubi prodajali kar iz avtomobilskega prtljažnika. Nelly pa je danes del Reebokove družine in snuje kolekcijo svojih športnih copat.

In njihove glasbene kolegice?
Gwen Stefani gre v zadnjih mesecih očitno vse kot po maslu. Gwen se lahko le zadovoljno muza z vrhov glasbenih lestvic, ko vidi Paris Hilton, Carmen Electro, Nicole Richie in Halle Berry v oblačilih njene kolekcije LAMB. Stefanijeva naj bi letos že načrtovala novo linijo z imenom Harajuku Lovers.

In nenazadnje, Beyonce Knowles. Junija smo lahko videli prvo manjšo kolekcijo, prvo pravo kolekcijo njene modne hiše House of Dereon, pri kateri ji pomaga mama Tina, pa naj bi videli prihodnje leto. V njej se bodo prepletali najrazličnejši stili, od ulične do visoke mode. Tina Knowles je oblikovala že oblačila za zasedbo Destiny's Child.

Zapeljivo perilo oblikujeta Kylie Minogue in Elle Macpherson, v modne vode pa so zapluli tudi Jessica Simpson, Jennifer Lopez, Pamela Anderson, Jaz-Z, Victoria Beckham, Bono, Milla Jovovich, Serena Williams ... in morda eden najbolj presenetljivih - zapeljivec, ki ima v malem prstu Formulo 1, Flavio Briatore.