Razstava bo na ogled še do 18. septembra. Foto: BoBo
Razstava bo na ogled še do 18. septembra. Foto: BoBo

Na razstavi ob Ljubljanici so prikazani gimnastika, atletika, boks, judo, avto-moto šport, planinstvo, tudi kolesarstvo, nogomet, košarka, smučanje in še nekaj drugih športov iz različnih obdobij prejšnjega stoletja.

V ospredju razstave Muzej športa: varuh športne dediščine je tudi Stanko Bloudek, po katerem so poimenovana najvišja državna priznanja za dosežke na področju športa, in zbirka v Nordijskem centru Planica.

Muzej hrani 12.000 predmetov. Foto: BoBo
Muzej hrani 12.000 predmetov. Foto: BoBo

Muzej športa ob tem opozarja, da še zmeraj nimajo svojih prostorov. Pisarniške prostore imajo na Kopitarjevi 4 v Ljubljani, del zbirke predstavljajo na stalni razstavi v Slovenskem šolskem muzeju, sicer pa prirejajo začasne in gostujoče razstave.

V muzejskih zbirkah hranijo okoli 12.000 predmetov, poleg njih pa imajo še bogato fototeko, dokumentarni oddelek in knjižnico.

"Smo organizacijska enota Slovenskega šolskega muzeja in naša pot do samostojne ustanove je kar trnova. Namen današnjega srečanja je, da bi za nas izvedela tudi javnost, četudi še nimamo lastnih prostorov," je ob odprtju razstave uvodoma dejala Andreja Potočnik, organizatorka kulturnih programov.

Naša športna dediščina je izjemno raznolika, je ob uradnem odprtju razstave na Krakovskem nasipu dejal kustos in vodja muzeja Aleš Šafarič. Gre za državni muzej, ki je od lani organizacijska enota Slovenskega šolskega muzeja in muzeja športa na Plečnikovem trgu.

Poudarek pri zbiranju predmetov je na olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu. Foto: BoBo
Poudarek pri zbiranju predmetov je na olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu. Foto: BoBo

Želite muzeju podariti svoj spominek?

"Obstajamo 20 let, od lani smo del Slovenskega šolskega muzeja. Smo državni muzej, kar za seboj potegne nekatere pluse in minuse. Z vidika posameznika oziroma darovalca je pomembno zlasti to, da te naše predmete lahko razglasimo za spomenik, kar pomeni, da so zakonsko varovani," je dejal Šafarič, ki se obrača tudi na pomoč medijev in javnosti, kako pomagati muzeju do lastnih prostorov.

S kampanjo Ali ste tudi vi varuh športne dediščine pozivajo prebivalce, da je muzej športa tisti, ki sprejema fotografije, predmete slovenske športne zgodovine, skrbi zanje in jih ohranja v čim boljšem stanju.

Zato prebivalce vabijo, da muzeju podarijo predmete ali fotografije, ki zaznamujejo slovenske športne dosežke, če jih hranijo, in s tem prispevajo k bogatitvi muzejskih zbirk. Zaradi prihajajoče 40. obletnice zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984 je pozornost namenjena tudi zbiranju gradiva s tega pomembnega dogodka.