Začetek folklornega dogajanja je v Kamniku 8. septembra naznanilo odprtje razstave Preplet: barvitost in vzorci v Galeriji Mihe Maleša. Na njej so na ogled Maleševa dela s folklornimi motivi in tradicionalne kamniške majolike. V Kamniku pa so se danes začeli 50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, slavnostno odprtje je bilo ob 17. uri.

Posebnost letošnjega festivala je, da poudarja in predstavlja slovensko oblačilno dediščino, plese in običaje. Na odru na Glavnem trgu se bodo vrstili nastopi različnih skupin, osrednji dogodek pa bo nedeljska povorka, zadnji dan sklopa dogodkov, ki bo letos še posebej bogata. Predstavila bo namreč 50 podob slovenske oblačilne dediščine, v njej bo sodelovalo približno 2000 folklorno kostumiranih udeleženk in udeležencev.

Slavnostni nagovor naj bi imel predsednik republike Borut Pahor. Jubilejni festival naj bi se sicer začel že lani s knjigo Pokažem se fantu v pisanem gvantu, ki jo je izdal Zavod za turizem in šport Kamnik.

Nedeljska povorka bo sicer dvodelna. V prvem delu se bo predstavilo 35 folklornih skupin z različnih koncev Slovenije. Prvič bo na enem mestu predstavljeno tako veliko število podob oblačilne dediščine Slovenk in Slovencev. V drugem delu povorke pa se bodo zvrstili udeleženci iz v Sloveniji delujočih nekaterih manjšinskih skupnosti, člani turističnih in drugih društev ter interesnih skupin, pa tudi konjske vprege.

V času tridnevnega festivala bo na približno 60 stojnicah na voljo raznolika ponudba, deloval bo tudi zabaviščni park. V zabavnem programu bodo med drugim nastopili Dejan Vunjak & Brendijeve barabe ter Modrijani.