Glavna zanimivost Ovčarskega bala na Jezerskem je jezersko-solčavska ovca, ki je ena od slovenskih avtohtonih pasem. Ime je dobila po krajih Jezersko in Solčava, kjer je bila reja teh ovc najbolj množična in najbolje organizirana. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Glavna zanimivost Ovčarskega bala na Jezerskem je jezersko-solčavska ovca, ki je ena od slovenskih avtohtonih pasem. Ime je dobila po krajih Jezersko in Solčava, kjer je bila reja teh ovc najbolj množična in najbolje organizirana. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Na Jezerskem, v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp, je doma jezersko-solčavska ovca, ena izmed štirih avtohtonih pasem ovac pri nas.

"Prepoznamo jo po izbočenem profilu glave, dolgih ušesih, je močna planinska ovca, za hribe ustvarjena, je del naravne in kulturne dediščine, zato je dolžnost, da jo ohranjamo in ščitimo," je povedal Janez Smrtnik, predsednik društva rejcev ovac jezersko-solčavske pasme.

Kar gre tukajšnjim ovčerejcem dobro od rok. Število ovac v zadnjih letih znova narašča, trenutno jih je na Jezerskem približno 400. Ohranila se je tudi tradicionalna paša ovac pod mogočnimi očaki.

"Vidimo, kakšne pridejo tiste po dobrih treh, štirih mescih s planine, so res lepe, umite, zdrave, ker one imajo gor boljšo pašo, kar je zelo pomembno za njihovo volno in meso," je povedal Andrej Karničar, župan Jezerskega in ovčerejec.

S skupino pohodnikov smo se manjši čredi poskusili približati s soljo. To morajo namreč zaradi potrebe po mineralih v planine ovcam prinašati.

Tu na območju Ravenske Kočne se poleti pase le nekaj deset ovac, preostale so v dolini, na ograjenih pašnikih. Vse pa imajo v zadnjih letih skupnega sovražnika. "Imamo eno veliko težavo, ki se ji reče medved, lahko da tudi volk, torej velike divje zveri, ki so zaščitene in nam napadajo in preganjajo ovce, s tem imamo pa velike izzive," je povedal Karničar.

Ovca v povprečju da okoli dva kilograma volne na leto. Pred predenjem jo je najprej treba dobro oprati in temeljito skrtačiti. Vse to danes poteka strojno, včasih pa je bila pot do pridelave niti nekoliko zahtevnejša.

Zanimanje za volnene izdelke med ljudmi znova narašča, nam pove edina predica na Jezerskem Mija Murovec: "Za pozimi se mi zdi to idealno oblačilo, sploh jopice, kape, rokavice, nogavice pa sploh, ti filcani izdelki so tudi krasni, sploh klobuki."

Ti so posebej priljubljeni pri tukajšnjih ovčerejcih. Številni izmed njih si življenja brez ovac ne znajo več predstavljati. "Za nas domačine ali pa mene kot rejca, kmeta je to doživetje, ki te vsak dan v bistvu na novo postavi, je to realnost, je to ljubezen, s tem živiš, od tega si odvisen in si potem ne znaš več predstavljati drugače," je povedal Smrtnik.

In dokler bo tako, se za ohranitev ovčereje v teh krajih ni treba bati.

Na Jezersko se vrača Ovčarski bal