Kate Bush je zaslovela leta 1978 s svojim debitantskim singlom Wuthering Heights, nato pa do prve polovice 90. let nizala uspešnico za uspešnico. Foto: AP
Kate Bush je zaslovela leta 1978 s svojim debitantskim singlom Wuthering Heights, nato pa do prve polovice 90. let nizala uspešnico za uspešnico. Foto: AP

Pesem, ki igra ključno vlogo v novi sezoni omenjene serije, je danes 63-letna Kate Bush izdala na svojem albumu Hounds of Love že leta 1985, čeprav je bila v 80. letih precejšnja uspešnica predvsem na Otoku, se med deseterico najbolj predvajanih skladb v ZDA ni nikoli uvrstila, najvišje je bila na 30. mestu.

Zdaj, ko so skladbo uporabili v Netflixovi seriji o nadnaravnih pojavih v izmišljenem mestecu Hawkins v Indiani, pa je doživela pravi preporod. Že v dneh po premieri četrte sezone serije (27. maja), ki je, mimogrede, podrla vse pretekle rekorde gledanosti, je poslušanje in predvajanje skladbe na spletnih platformah poskočilo, kar je spodbudilo celo samo Kate Bush, ki sicer velja za precejšnjo samotarko, da se je oglasila in se zahvalila (novim) oboževalcem.

Kot je zapisala na svoji spletni strani, je obuditev skladbe in to, da se zanjo zanima povsem druga generacija ljudi, "zelo vznemirljivo", pohvalo pa je namenila tudi sami seriji, ki je skladbi dala "novo življenje": "Tudi jaz jo obožujem!"

Kot navaja Guardian, je Running Up That Hill druga najbolj predvajana pesem na Spotifyu in Apple Musicu v svetovnem merilu (za skladbama Harryja Stylesa As It Was in raperja Futura Wait For U), je tudi na drugem mestu najbolj predvajanih skladb v Združenem kraljestvu (za Stylesom) in na 8. v ZDA.

Kot je znano, se serija dogaja v 80. letih prejšnjega stoletja (četrta sezona v letu 1986), ob elementih nadnaravnega, znanstvene fantastike in grozljivke pa v ospredje postavlja mlade in odnose med njimi, zaradi česar je priljubljena tako pri starejših kot pri mlajši generaciji gledalcev, ki tako (prvič?) prihaja v stik z modo in tehnologijo 80. let – od kaset do oblačil, natupiranih pričesk in takratne popkulture.

Zelo redko se sicer zgodi, da se kakšna pesem po letih premora znova vrne med uspešnice – kot piše Guardian, se to navadno dogaja le v primerih božičnih pesmi ali pa ob kakšnih biografskih filmih (npr. Bohemian Rhapsody zasedbe Queen).

Kate Bush sicer velja za eno najuspešnejših britanskih glasbenic in je edina britanska ženska izvajalka, ki se lahko pohvali, da so se njeni albumi uvrstili med pet najbolj prodajanih v petih zaporednih desetletjih. Čeprav je zadnji studijski album (50 Words for Snow) izdala leta 2011 in se je potem skoraj povsem umaknila iz javnega življenja (zavrnila je tudi nastop na sklepni slovesnosti londonskih olimpijskih iger), ostaja izjemno priljubljena. Leta 2014 ji je uspelo v le 15 minutah razprodati serijo koncertov.