15-letnica je zaslovela pred šestimi leti s svojimi – milo rečeno – neobičajnimi objavami na Instagramu, v katerih je posnemala obnašanje raperjev, se hvalisala, kako bogata je, razkazovala svoje domovanje ("Tole sranje stane več kot tvoja najemnina," je govorila in kazala vse od svojega stranišča do omare in postelje.) in razmetavala bankovce po dvorišču, pri tem pa uporabljala, recimo temu, precej barvit jezik.

Čeprav je zatrjevala, da se je iz revnega predela Atlante "prebila s trdim delom", ni povsem jasno, ali je dejansko tam sploh kdaj živela in kakšno je njeno družinsko ozadje. Je pa s svojimi videi v kratkem času zbrala več milijonov sledilcev na Instagramu, kar je nedvomno obetalo dober zaslužek – dokler se nista njena starša zapletla v grdo ločitveno vojno, ki še vedno ni končana, borita pa se tudi za skrbništvo nad Tay Tian oz. Claire Hope, kakor ji je bilo še pred kratkim ime, in njenim bratom Jasonom. Od leta 2018, ko se je spor preselil na sodišče, dekle tako ne objavlja več.

Zato je bilo veliko presenečenje, ko se je v sredo na Instagramu pojavila nova objava, še bolj šokantna pa je bila njena vsebina – da je Lil Tay "nenadoma in tragično" umrla, povrhu pa je umrl tudi Jason. "S težkim srcem sporočamo tragično novico o nepričakovani in tragični smrti naše ljubljene Claire. Tak konec je bil povsem nepričakovan, vsi smo v šoku. Smrt njenega brata dodaja še večje breme naši nepredstavljivi žalosti," je po poročanju tabloida TMZ pisalo v objavi, ki je zdaj že izbrisana.

Številni ameriški mediji so takoj skušali izvedeti kaj več o tragediji, a se je izkazalo, da pristojni o dogodku ne vedo ničesar, molčala pa je tudi dekletova družina, navaja TMZ in dodaja, da so se povezali z lokalno policijo, ki ni imela nobenih podatkov o kakršni koli tragediji.

Dobrih 24 ur pozneje se je dekletova družina vendarle oglasila in v sporočilu izbranim medijem pojasnila, da je v ozadju vdor v račun: "Moj račun na Instagramu je zlorabila tretja oseba in ga uporabila za širjenje groznih dezinformacij in govoric."

Kot je dekle še zapisalo, sta oba z bratom živa in zdrava, a "po travmatičnih 24 urah" povsem sesuta: "Ves včerajšnji dan sem odgovarjala na nešteto srce parajočih telefonskih klicev in sporočil, obenem pa skušala urediti to zmešnjavo." Opozorila je, da je njeno "pravo ime" Tay Tian, ne pa Claire Hope, na koncu se je zahvalila družbi Meta za hiter odziv in potrdila, da ima znova nadzor nad svojim računom.

Ameriški tabloidi se ob tem sprašujejo, zakaj je dekle oz. njena družina čakala 24 ur, preden je sporočila, da je v ozadju objave "zgolj" vdor v račun. Kot navaja Insider, so se v želji po informacijah obrnili tudi na njenega očeta Christopherja Hopa in nekdanjega menedžerja Harryja Tsanga. Medtem ko oče ni želel ne potrditi ne zanikati navedb, da sta njegova otroka mrtva, je Tsang dejal: "Glede na kompleksnost trenutnih okoliščin na tej točki tega ne morem ne potrditi ne zanikati." "Položaj zahteva previden razmislek in zadržanost zaradi občutljivosti vpletenih," je še dvoumno dodal.

Kot omenjeno, Christopher Hope in Angela Tian spor glede skrbništva rešujeta na sodišču. Že predtem pa so se na profilu Lil Tay pojavile (in bile potem izbrisane) nenavadne objave. Poleti leta 2017 je tako objavila video, na katerem se je slišalo nekoga za kamero, kako jo usmerja, oktobra istega leta se je pojavil posnetek dekleta, ki obupano joče, leta 2021 pa je sledila serija objav, v katerih je nekdo (za objavami naj bi stal brat Jason) Hopa in Tsanga obtoževal fizične in psihične zlorabe in kraje denarja, dogajanje povzema Guardian in dodaja, da na sodišču poteka tudi spor med Hopom in Tsangom na eni ter Angelo Tian, Lil Tay in Jasonom na drugi za nadzor nad podjetjem, ki upravlja znamko Lil Tay in račun.