Novookronanan mis universe. Foto: Reuters
Novookronanan mis universe. Foto: Reuters

Sobotni finalni večer izbora je sicer predstavljal vrhunec večtedenskega druženja predstavnic 84 držav, ko so se tekmovalke udeleževale različnih dogodkov in se med drugim predstavile v t. i. narodnih nošah.

Na sklepni prireditvi, za katero zadnja leta zanimanje javnosti (in potencialno sodelujočih držav) precej upada, so tako najprej razglasili 16 najboljših, nato pa ta izbor zožili na najboljših pet – ob predstavnicah ZDA, Venezuele in Dominikanske republike so se mednje uvrstili še predstavnici Portorika in Curacaa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na koncu so ostale le še tri, Venezuelka Amanda Dudamel, Andreina Martinez iz Dominikanske republike in poznejša zmagovalka R'Bonney Gabriel. 28-letna Gabriel je tako postala prva ameriška zmagovalka omenjenega tekmovanja, ki ima azijske korenine, poroča CNN.

Prvič dovoljeno sodelovati tudi poročenim ženskam

Organizacija tekmovanja je od leta 2015, ko je licenco prodal Donald Trump, večkrat zamenjala roke, oktobra lani pa jo je za pičlih 14 milijonov dolarjev kupil tajski konglomerat JKN Global Group, ki ga vodi Anne Jakaphong Džakradžutatip oz. Anne JKN, transspolna tajska poslovnica, ki se je zavezala k spremembi strogih pravil tekmovanja.

Prvič v zgodovini je bilo na omenjenem lepotnem tekmovanju tako dovoljeno sodelovati tudi poročenim ženskam in materam, najverjetneje pa se napoveduje tudi povišanje starostne omejitve za sodelujoče, na kar je v svojem odgovoru na vprašanje, kakšne spremembe si še želi, opozorila tudi 28-letna Gabriel: "Želim si, da bi se povišala starostna omejitev, saj sem stara 28 let, kar je zdaj zgornja meja. /.../ Verjamem, da nas leta ne opredeljujejo."