Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Čeprav je bilo tudi v teh dneh spet slišati, da takšnega vremena ne pomnijo niti najstarejši, vendarle ni tako. Milan Zrinski že vrsto let spremlja zapise o vremenu. Tudi tiste stare sto in več let.

"In tako je letos po tej razdelitvi astrološko Saturnovo leto, ki v osnovi napoveduje zelo neprijazno, mokro, mrzlo, spremenljivo vreme," je povedal Zrinski.

Tako je menda vsakih sedem let. Da je to tudi sicer za ta letni čas nekaj popolnoma običajnega, se strinjajo tudi kmetje. "Čujte, kmet ima svojo delavnico pod milim nebom, in to je normalno in to mora kmet pričakovati. Zaj pač, kaj se zgodi se zgodi," je povedal Boris Gumilar iz Markišavcev.

Samo počakati je treba, da svoje naredijo godovniki iz sredine maja – ledeni možje, pa mokra Zofka ... Že v starih knjigah je menda zapisano ... "Da ob koncu teh dni, če že ne prinesejo pozebe, naj prinesejo vsaj močo," je še povedal Zrinski.

Drug pregovor namreč pravi, da če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni. In še ... majnika dosti dežja obeta jeseni tudi dosti vsega!

Poscana Zofka je po ljudskem izročilu naredila svoje