Ideja Pivnice Union je bila, da bi delovala kot reprezentativni objekt pivovarne, saj se skozi Pivnico pride tudi do muzeja. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Ideja Pivnice Union je bila, da bi delovala kot reprezentativni objekt pivovarne, saj se skozi Pivnico pride tudi do muzeja. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Andrej Varšek in Eva Hrovatin
Nagrado Prostor in pol 2014 sta prevzela arhitektka Eva Hrovatin in tehnični direktor Pivovarne Union Andrej Varšek. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Studi Drevo
Nagrado, leseni rački, narejeni iz recikliranega lesa, je podaril Studio Drevo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Na MMC-ju smo predstavili 13 zanimivih lokalov, naši bralci pa so od 11. decembra do 11. januarja glasovali, kateri jih je najbolj prepričal.
Prostor in pol leta 2014 je Pivnica Pivovarne Union

Zavedanje, da ima prostor, v katerem prebivamo, vsebino in da pripoveduje zgodbo, čeprav se je morda sploh ne zavedamo ali pa si jo razlagamo na svoj način, je bilo vodilo za rubriko Prostor in pol, v kateri predstavljamo zanimive interierje. Pri tem ni pomemben namen prostora, temveč njegova zgodba, ovita v strast, inovativnost in spoštovanje kulturne dediščine.

Izmed 13 prostorov, ki smo jih predstavili v rubriki Prosto in Pol (Lepota bivanja), ste bralci MMC-ja od 11. decembra do 11. januarja glasovali, kateri prostor vas je najbolj prepričal. Glasovalo je 1667 uporabnikov MMC-ja, pri čemer je bil en glas en uporabnik.

"Prestolnica je potrebovala tak prostor"
Na vprašanje, ali je bralce MMC-ja prepričal le dober interier Pivnice Pivovarne Union ali pa je prestolnica potrebovala takšen lokal, je tehnični direktor Pivovarne Union in vodja gradnje Pivnice Union Andrej Varšek dejal, "seveda se to potrjuje v dolgoletni ideji, ki je obstajala več generacij, konceptu in pravemu timu, ki je izpeljal ta projekt. Ocenili smo, da Ljubljana potrebuje tak lokal. Pivovarna na tej lokaciji stoji že 140 let in čas je bil, da se izza ograje in zidu odpremo Ljubljani in njenim obiskovalcem."

Pri prenovi starega objekta ob Celovški cesti je bilo glavno vodilo, da so se koncept pivnice oddaljili od klasičnih bavarskih pivnic in interier osvežili. "Upoštevali smo, da je bil to star industrijski objekt, ki nima elementov bavarske pivnice. Nima lesenih opažev, obokov, ima le naravno osvetlitev. Vsi, ki smo snovali ta projekt, smo izhajali iz tega, kaj so industrijske zgradbe tistega časa, iz česa so narejene. Zgradbe so bile opečnate, bilo je veliko kovinskih konstrukcij, material je bil tudi les in bakrene cisterne, ki so najbolj značilen element pivovarne," je dejala arhitektka Eva Hrovatin.

Zunaj so odprli dvorišče, s čimer so se odprli javnosti, v samem prostoru pa zasnovali koncept odprte kuhinje. "Odprta kuhinja in veli šank sta bila prva dva elementa, ki smo ju začrtali v tloris, saj smo želeli veliko dolžino pulta in veliko točilnih pip. Pri kuhinji, pa smo hoteli, da se vidi kuharja, ko kuha, da se lahko z njim pogovarjaš in da se širijo te vonjave."

Pri interierju je sodelovala tudi skupina Gigodesign, ki si je domislila steno iz praznih steklenic piva ob vhodu v objekt (bilo naj bi jih 1904), pa spuščeni del nad šankom, kjer se za roloji skrivajo plazme, zaradi česar se dvignjen podest nasproti točilnega pulta lahko spremeni v improvizorično navijaško tribuno. "Oblikovali so tudi zanimive naslone za noge, ki so na maski vseh točilnih pultov. To je liti izdelek z znakom Pivovarne in je zelo zanimiv," je še dodala Eva Hrovatin.

Pa sta imela naša sogovornika kakšnega favorita med 13 lokali, ki so tekmovali za naziv Prostori in pol 2014? "Mislim, da so si vsi zaslužili mesto na tem izboru. Vse je skupno, da promovirajo tako Ljubljano kot Slovenijo in privabljajo tekmovalce v našo domovino," je dejal Andrej Varšek. Evi Hrovatin pa sta bila všeč interierja kavarne Rog in kavarne 13, ki so ju zasnovali v arhitekturnem biroju Aksl arhitekti. "Zaradi načina, kako je interier zasnovan, zaradi uporabe materialov, uporabe barve. Vse mi je bilo všeč," je še pojasnila

V novem letu bomo zanimive interierje odkrivali po Sloveniji. Vaše predloge sprejemamo na katja.stok@rtvslo.si ali lepota.bivanja@rtvslo.si.

<</p<

Prostor in pol leta 2014 je Pivnica Pivovarne Union