Stavka večina ustvarjalcev programov na Televiziji Slovenija, zato bo televizijski program spremenjen. Vse Informativne oddaje, vključno z Dnevnikom in Odmevi ter oddajami o športu in kulturi, bodo ta dan "zatemnjene". Na spletnih straneh MMC-ja ne bo novih prispevkov, zastal bo tudi teletekst. Na radijskih postajah RTV Slovenija in regionalnih centrih je vsebina prilagojena stavki. Razvedrilni program bo predvajal ponovitve oddaj.

RTV SMO!

RTV SMO in danes smo prekinili delo:

- ker vodstvo grozi z opomini in discipliniranjem ter šikanira zaposlene v informativnem programu televizije in v Multimedijskem centru RTV Slovenija,
- ker sta vsak dan bolj ogroženi novinarska in uredniška avtonomija, posegi vodstva v program pa samovoljni in neprofesionalni,
- ker vodstvo RTV-ja uničuje ugled javnega servisa in s pomočjo programskega sveta poglablja krizo RTV-ja,
- ker imamo že več kot eno leto krizo vodenja,
- ker zahtevamo socialni dialog in dogovor o kadrovski politiki ter stabilno financiranje,
- ker pri pogajanjih z vodstvom ni napredka,
- ker zahtevamo avtonomen RTV, zahtevamo javni RTV.

RTV SMO!

Delo smo prekinili, ker smo profesionalci, zavezani javnosti, in zahtevamo, da se uničevanje javnega RTV-ja konča!

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV

Novinarji in drugi zaposleni, ki se pridružujejo stavki, stavkajo na delovnih mestih, a v uredništvih televizijskega Informativnega programa, športa, kulture in razvedrila ter MMC-ja ta dan opravljajo zahtevan minimum javne službe. Obvezani smo vam sporočati informacije, ki so pomembne za življenje ljudi in skupnosti. Če se takšna informacija danes pojavi, vam jo bomo seveda posredovali.

Na razmere bomo novinarji in drugi zaposleni na RTV Slovenija opozorili na novinarski konferenci, ob 19. uri pa še na shodu Za javni RTV na Trgu republike v Ljubljani.

Stavka traja od 23. maja

Koordinacija novinarskih sindikatov na RTV Slovenija je stavko napovedala 13. maja, deset dni pozneje se je z enourno prekinitvijo dela in številnimi vsebinami, ki opozarjajo na pomen RTV-ja kot javnega servisa, začela opozorilna stavka. To so novinarji Informativnega programa TV Slovenija in MMC-ja ter drugi zaposleni na RTV-ju na podoben način nadaljevali 20. junija, ko so pripravili tudi javni shod v središču prestolnice.

Stavko zaostrujemo, ker po 12. krogu pogajanj o razrešitvi stavkovnih zahtev ni nobenega napredka, odgovorni se še naprej izogibajo vsaki odgovornosti, ki jim jo nalaga tudi statut RTV-ja. Delodajalec od avgusta dalje dodatno zaostruje položaj z množičnimi grožnjami disciplinskih postopkov oziroma opozorili pred odpovedjo delovnega razmerja zaposlenim in stavkajočim delavkam in delavcem, s čimer poglablja pritisk na avtonomijo novinarskega dela, poleg tega pa nadaljuje program zmanjševanja števila zaposlenih ne glede na programske zahteve in kadrovske potrebe javne radiotelevizije. Vodstvo prav tako krši veljavni programsko-produkcijski načrt, ki ga je samo sprejelo.

Stavkovne zahteve, podane ob začetku stavke

Stavkovni odbor še naprej pričakuje izpolnitev naslednjih stavkovnih zahtev
1. Zahtevamo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo.
2. Zahtevamo dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV-ju.
3. Zahtevamo vzpostavitev socialnega dialoga.
4. Zahtevamo plačano stavko.

Posebne stavkovne zahteve
5. Umik predlaganih statutarnih sprememb (Informator št. 21/2022), h katerim je dal soglasje PS na seji 9. maja 2022.
6. Vodstvo naj poskrbi za izpolnitev še nerealiziranih zavez vlade o financiranju javnega zavoda na podlagi Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018 (Uradni list RS, št. 80/2018).
7. Če ne bo sklenjen sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev do 30. 5. 2022, zahtevamo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

#STAVKA