Na Ljubljanskem tednu mode LJFW se je z novo kolekcijo za pomlad/poletje 2024 predstavila modna znamka SARIVALENCI.

Mlada oblikovalka, ki je v preteklosti prejela nagrado Mercedes-Benz Fashion Award, po študiju na Naravoslovnotehniški fakulteti pa je praktično usposabljanje opravljala pri modnem oblikovalcu Jeremyju Scottu v Los Angelesu v ZDA, črpa navdih v subkulturah.

Kot priznava, so te popolnoma izginile, a se v posameznih segmentih le vračajo.

Dejstvo, da smo v vsakodnevnem življenju preokupirani tako z delom kot s prostim časom, je Sara v nekoliko nadrealistični kolekciji prikazala s poudarjanjem pretiranega rokokoja, kakršen je živel na francoskih dvorih, pa do uniformirane pisarniške mode – ta dva nezdružljiva elementa je združila ravno prek elementov subkulture.

Kolekcija Marija Antoaneta v pisarni (Marie Antoinette in an office) je po Sarinih besedah predvsem humorni odgovor na pisarniško konservativnost, pa tudi na zasičenost našega življenja.


Zakaj so v modi vsi tako resni?
Ne vem, ker sama sploh nisem resna (smeh). Morda zato, ker je tako pomembna industrija, ena izmed najmočnejših in se jo zato dojema kot resno, kot prestiž.

Subkultura v visoki modi: da ali ne?
Zdi se mi, da so subkulture na splošno izumrle, a se po delcih vračajo, zato rečem – da!

Katere subkulture pa so pustile vtis na vas?
Rejv, kot najstnica sem bila rejverka, a mislim, da se zdaj zelo vračata grandž in emo.

Kako pa ste elemente iz posamezne subkulture vključili v svojo kolekcijo?
Imela sem široke kroje rejverskih hlač, podobne sem nosila kot najstnica. Tu so še happy hardcore vzorci, ki so malo naivni, a so se takrat zelo nosili.

Marija Antoaneta ali Taylor Swift?
Marija Antoaneta.

Ker ste ravno sodelovali z obema: Lepa Brena ali Senidah?
Senidah.

Kje ste sploh dobili idejo, da je obglavljena francoska kraljica inspiracija za vašo najnovejšo kolekcijo in zakaj ste jo postavili v pisarno?
Hkrati zelo veliko delamo, a tudi na polno živimo. Hotela sem pokazati to razmerje med "work hard, play hard" (op. p. trdo delati, a se tudi dobro zabavati v prostem času), "pa naj jedo potico" (op. p. stavek, ki ga je Marija Antoaneta izrekla v času, ko francoski kmetje niso imeli ničesar za jesti: "Če nimajo kruha, naj pa jedo potico!"). Vsega je preveč, preveč se dela, preveč se oblači, vse je nasičeno.

Skozi oblačila radi poudarjate tudi element emancipacije – kaj za vas pomeni emancipacija?
Osvoboditev.

Česa?
Okvirjev, v katere vas tlačijo, da se požvižgaš na vsa mnenja in delaš, kar koli si želiš.