Na poti v jamski sistem pri Predjamskem gradu. Foto: Televizija Slovenija
Na poti v jamski sistem pri Predjamskem gradu. Foto: Televizija Slovenija

Jamarji iz postojnskega, ajdovskega in borovniškega jamarskega društva so letos dosegli več velikih odkritij.

V jamskem sistemu, ki se razprostira pod in za Predjamskim gradom, so odkrili skoraj dva kilometra novih delov, večje dvorane, brezna in kamine, ki jih še morajo raziskati. Nov rov so poimenovali po to pomlad tragično umrlem kolegu in zelo aktivnem jamarju, Postojnčanu Marjanu Vilharju.

"Jama je gotovo stara več milijonov let, prav natančnih podatkov ne vemo, bila je zanimiva tudi že v prazgodovini, ker so notri arheološke najdbe," pojasnjuje Bogomir Remškar iz ajdovskega Jamarskega društva Danila Remškarja.

Zadnjih 30 let so jamarji iskali nadaljevanje jame, februarja jim je uspel veliki preboj.

V jami. Foto: Televizija Slovenija
V jami. Foto: Televizija Slovenija

Še kilometri in kilometri rovov

"Na štirih različnih mestih smo našli nove rove, eden od njih res izstopa, ta rov Marjana Vilharja, ki je trenutno dolg približno 1500 metrov, ampak se še nadaljuje," pravi Peter Svete iz Jamarskega društva Borovnica.

"Tukaj lahko pričakujemo še kilometre in kilometre rovov, samo vprašanje časa je, kdaj ga bomo do konca spoznali. Verjetno nikoli, ampak veliko je še možnosti," dodajal Matej Blatnik iz postojnskega Društva za raziskovanje jam Luka Čeča.

Rov Marjana Vilharja je izdolbla podzemna reka pred milijoni let. Zdaj je raziskanih 15 kilometrov in pol. Kako dolg je celoten jamski sistem, ni mogoče oceniti. Kaj pa je tisto, kar jamarje žene, da se podajajo v neznane globine novim odkritjem naproti?

"Tisti občutki, ko odkriješ nekaj novega, so vredni vsega truda. Nekaj je v človeku, da rad odkriva neznane prostore, taki smo," meni jamar Remškar.

In vsi trije se strinjajo, da je izjemen občutek, ko stopijo v del jame, ki je nastal pred milijoni let, a tja še nikoli ni stopila človeška noga.

Jamski sistemu pri Predjamskem gradu bolje raziskan