Smreka, ki bo krasila Trg svetega Petra v Vatikanu. Foto: Vasja Marinč
Smreka, ki bo krasila Trg svetega Petra v Vatikanu. Foto: Vasja Marinč

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je na današnji novinarski konferenci povedal, da velikanska smreka nosi posebno sporočilo v času, ko se spominjamo 30-letnice samostojne države. "To bo izjemna priložnost za promocijo Slovenije, njenih gozdov in trajnostnega upravljanja z njimi."

Foto: Vasja Marinč
Foto: Vasja Marinč

Božično drevo vsako leto Vatikanu podari druga država ali regija. Letos je bila sprejeta skoraj desetletje stara slovenska pobuda o postavitvi slovenskega božičnega drevesa.

Slovenija v Vatikan poleg smreke za trg pred baziliko pošilja še 42 manjših smrek in belih jelk, ki bodo krasile zunanje površine mesta in vatikanske urade.

400 prostovoljcev izdelalo okraske

Slovenija bo poskrbela tudi za okrasitev božičnih dreves, okraske zanje je delalo 400 prostovoljcev. Etnolog Janez Bogataj je povedal, da bodo veliko smreko okrasili z zvezdami repaticami: "Repatica je kazala pot trem kraljem, do mesta, kjer se je rodil Kristus. Repatico pa smo nekoliko poslovenili in ji dodali ornament, ki predstavlja rastline in sončev simbol."

Okrasek za veliko smreko. Foto: Sabina Šegula
Okrasek za veliko smreko. Foto: Sabina Šegula

Smreka in smrečice bodo okrašene s tipičnimi slovenskimi okraski, ki so jih v vseslovenski in medgeneracijski akciji pod vodstvom priznane floristke Sabine Šegula izdelovale članice društev kmečkih žena, skavti in brezdomci. Dopoldne so v Vatikan odpeljali še zadnje okraske. "V akciji je nastalo 2200 okraskov iz slame in 1250 okraskov iz oblancev. Naredili smo ogromno delo," je povedala floristka.

Florist Peter Ribič z družino pri izdelovanju okraskov. Foto: Sabina Šegula
Florist Peter Ribič z družino pri izdelovanju okraskov. Foto: Sabina Šegula

Za okrasitev v Vatikanu so izdelali tudi 25 adventnih vencev. Zaradi razmer, povezanih s covidom-19, so jih izdelovali prek delavnice Zoom, s floristom Petrom Ribičem sta pripravila paketke in navodila za izdelavo, je povzela Šegula.

Nekaj jih je narejenih v liturgični vijoličasti barvi, nekaj pa jih je v rdeči barvi," je še povedala Šegula in dodala, da so se zaradi zdravstvenih razmer priprave na izdelavo okrasja začele dva meseca prej, kot bi se sicer.

"Kulturno bo Slovenija v Vatikanu zelo dostojno zastopana"

Prižig luči v Vatikanu navadno spremlja kulturna prireditev, ki pa jo bodo morali letos posneti in predvajati na velikih platnih na Trgu svetega Petra.

Prireditev ob prižigu luči 11. decembra bo zaradi epidemioloških razmer potekala prek velikih zaslonov.

"Kulturno bo Slovenija v Vatikanu zelo dostojno zastopana. Svetovne medijske luči bodo usmerjene v ta dogodek, rezultat tega pa bo tudi izjemno kakovostna izvedba najboljših slovenskih glasbenikov, ki bodo predstavili slovensko pesem kot Urbi et Orbi," je povedal scenarist prireditve Igor Pirkovič.

Po njegovih besedah bodo nastopajoči sopranistka Sabina Cvilak, vsestranska pevka Nuška Drašček in harmonikar Marko Hatlak s svojim ansamblom FUNtango. Zazvenele bodo citre in slovenska klasika Cvetje v jeseni, v cerkvi na Brezjah pa bodo posneli pritrkovalce. Marko Fink bo v španščini nagovoril svetega očeta, program bodo z zimzeleno Slovenija, moja dežela sklenili ansambel Saše Avsenika s pevcem Alfijem Nipičem, je naštel Pirkovič.

Letos v Vatikanu slovensko božično drevo