Foto: EPA
Foto: EPA

Da bi omejili število obiskovalcev, bodo letos uvedli spletni nakup vstopnic.

Plitviška jezera so leta 1949 postala prvi hrvaški nacionalni park, 30 let pozneje pa so dobila tudi mednarodno priznanje z uvrstitvijo na Unescov seznam svetovne naravne dediščine.

Plitvice so status nacionalnega parka dobile že leta 1947. Foto: EPA
Plitvice so status nacionalnega parka dobile že leta 1947. Foto: EPA

16 kaskadno razporejenih jezer in nekaj manjših na leto obišče 1,7 milijona obiskovalcev. Prav preveliko število obiskovalcev, kar ima negativne posledice na okolje, je bila ena glavnih zamer delegacije Unesca, ki je lani obiskala Hrvaško.

Da bi omejili naval turistov na park, predvsem v poletnih mesecih, bodo na Plitvicah uvedli spletni nakup vstopnic, pravi ravnatelj nacionalnega parka Tomislav Kovačević.

Vstopnice, ki v glavni sezoni stanejo 34 evrov za odraslo osebo in 16 evrov za mlade, bodo na prodaj 48 ur pred načrtovanim obiskom.

Onesnaževanje vse večje

Še letos na Plitvicah načrtujejo tudi nakup čistilne naprave, saj je onesnaženje iz odpadnih voda v zadnjih letih vse večje. Omejiti pa so morali tudi gradnjo apartmajev, s katerimi so številni domačini želeli čim več zaslužiti.

Foto: EPA
Foto: EPA

Plitvice na leto prinašajo okoli 36 milijonov evrov dobička, v preteklih letih pa so kar 10 odstotkov tega denarja namenjali za različne donacije in pokroviteljstva, ki niso bila povezana s parkom.

Prav postavljanje nove uprave tega nacionalnega parka je bilo kamen razkola v lokalnem HDZ-ju.

Vodstvo Plitvic v prihodnjih letih načrtuje rekonstrukcijo dveh hotelskih objektov, v katerih bodo prav tako zmanjšali število sob, hkrati pa zvišali kakovost hotelov.