Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

"Od vsega začetka smo se zavedali zahtevnosti naloge, saj za nami ni velesile. Nimamo domačih tekmecev. Novice na Otoku spremljamo na Sky Newsu in BBC-ju, ob ameriških volitvah spremljamo CNN in CNBC, na svetovni ravni pa nimamo tekmecev," je povedal Ibrahim Helal, odgovorni urednik pri Al Džaziri.

Tudi taka samozavest pritiče temu narodu. Al Džaziro je ustanovil emir, a poročali naj ne bi po njegovem nareku. "Naša prva zgodba ni poročala o Bližnjem vzhodu, ampak Afriki. Sami določamo program."

Do takrat je večina Katarcev televizijske novice spremljala na savdijski televiziji. Pa še veliki BBC se je takrat umaknil z nemirnih arabskih tal. Na vprašanje, ali meni, da nadaljuje dediščino BBC-ja, saj zagovarjate BBC-jeve standarde, je Helal odgovoril: "Na začetku se nam je zdelo pomembno, da upoštevamo mednarodno standarde. Sprva smo izhajali iz BBC-jevih standardov, a smo potem odkrili, da je to premalo."

V le petih letih je postala najbolj gledana arabska novičarska televizija, novih pet let pozneje glavni vir informacij za skoraj vse Arabce. Pa jih je 350 milijonov. Zanje v arabščini in angleščini, doma in po svetu dela pisana ekipa. "BBC, CNN in Fox News nimajo možnosti, da bi dali priložnost raznolikim sodelavcem. Na redakcijskih sestankih o svetovnih problematikah razpravljata sodelavca iz Indije in Bosne. Vmes poseže urednik iz Kanade."

Vsaj enkrat so razjezili čisto vsako oblast v regiji, pa tudi veliko širše. Menda so netili arabsko jezo zoper ZDA, preveč podpirali Izrael in Iran, bili na napačni strani arabske pomladi. Ko se je leta 2017 začel bojkot, so med drugim zahtevali zaprtje Al Džazire. Kako so se odzvali: "Vodstvo te države je od vsega začetka poudarjalo, da je Al Džazira vir novic, zato je ne bodo ukinili. Srečo imamo, da še vedno jezimo tiste, ki sovražijo resnico."

Denarja imajo dovolj, dobička ne lovijo. Obsežno lahko pokrijejo tisto, česar drugi ne moremo. Informacije stanejo več, kot si mislite. Žalosten opomnik imajo na dvorišču, drevo. Na njem 12 listkov za 12 umrlih novinarjev na dolžnosti. Dokler gre za resnico, pravijo, da je vredno.

Na drugo žogo: Al Džazira