Panorama Aucklanda. Foto: AP
Panorama Aucklanda. Foto: AP

Podjetje za raziskave trga Economist Intelligence Unit (EIU) vsako leto objavi seznam 140 mest oziroma urbanih središč po svetu, ki domačinom omogočajo največ glede izobraževalnega sistema, varnosti, zdravstvene oskrbe, infrastrukture, skrbi za okolje in kulturnega utripa. Lani je sicer zdravstvena kriza odnesla tudi to lestvico, zato se je še iz leta 2019 kot najprijetnejše mesto za življenje na svetu bahal Dunaj, piše Guardian.

Prevlada Azije in Oceanije

A letos, ko je seznam nazaj, so evropska mesta doživela hud padec, povzpela pa so se novozelandska, avstralska in japonska mesta. Auckland, največje novozelandsko mesto, v katerem živi 1,6 milijona ljudi, se je v zadnjem desetletju pogosto uvrščal med najboljše, a ne prav na vrh, tokrat pa mu je – raziskovalci pravijo, da zaradi odličnega obvladovanja epidemije – uspel veliki met.

Aprila so v mestu priredili koncert, na katerem je bilo 50.000 ljudi, kar je bil najbolj množični dogodek po začetku pandemije nasploh. Foto: AP
Aprila so v mestu priredili koncert, na katerem je bilo 50.000 ljudi, kar je bil najbolj množični dogodek po začetku pandemije nasploh. Foto: AP

"Strogi lockdown je novozelandski družbi omogočil, da se je kmalu spet odprla, prebivalci Aucklanda (in tudi Wellingtona) pa so se kmalu lahko vrnili k navadam, ki so jih poznali pred pandemijo," so zapisali pri Economist Intelligence Unit.

Evropska mesta najbolj prizadeta

Aucklandu v prvi deseterici sledijo Osaka, Adelajda, Wellington, Tokio, Perth, Zürich, Ženeva, Melbourne in Brisbane. Avstrijska prestolnica Dunaj, zmagovalka leta 2019, je tokrat pristala na 12. mestu. Med evropskimi mesti sta se tako med najboljše uvrstili le dve mestu. Pri EIU-ju so zapisali, da se je zaradi covida-19 v vseh mestih življenjski standard nekoliko poslabšal, a še posebej so bile prizadete evropske prestolnice, ki so za nekaj mesecev ostale praktično vseh kulturnih in družabnih dogodkov.

Najmanj prijetno mesto za življenje je po teh podatkih sirska prestolnica Damask, ki je pristala na 140. mestu. Tik pred njo so Lagos, Port Moresby, Daka, Alžir, Tripoli, Karači, Harare, Douala in Caracas.