Avstralski znanstveniki svarijo pred vse hujšimi sušami in neurji. Foto: EPA
Avstralski znanstveniki svarijo pred vse hujšimi sušami in neurji. Foto: EPA

Avstralski znanstveniki so pripravili poročilo, ki svari pred vse hujšimi sušami in neurji. Opozorili so še, da je v ozračju po svetu danes toliko izpustov ogljikovega dioksida kot še nikoli.

Od leta 1911 se je povprečna temperatura v Avstraliji zvišala za 0,9 stopinje Celzija. Od leta 1950 je bilo vsako desetletje toplejše od prejšnjega, je še pokazalo poročilo avstralskega urada za meteorologijo. Temperature naj bi se do leta 2070 zvišale za od ene do pet stopinj, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Globalne spremembe s takšno razsežnostjo so zelo redke. Zgodijo se, ko Zemljo zadenejo asteroidi ali pri intenzivnih vulkanskih izbruhih," je povedal vodja opazovanja podnebnih sprememb pri uradu za meteorologijo Karl Braganza.

Avstralija je sicer znana po sušah, požarih in poplavah, vendar bodo po podatkih poročila suše v prihodnje še pogostejše, povečala pa se bo tudi silovitost deževnih nalivov.

Segrevanje ozračja v Avstraliji naj bi bilo skladno z intenzivnostjo globalnega segrevanja, na katero močno vplivajo tudi izpusti ogljikovega dioksida. Ti so lani dosegli rekordno raven in bodo še pospešili globalno segrevanje. Znanstveniki svarijo, da se bodo temperature ozračja in oceanov, prav tako pa gladina morja, naraščale hitreje, kot so domnevali do zdaj, če se izpusti toplogrednih plinov ne bodo zmanjšali.