Veliki koralni greben bi se zaradi hitrega industrijskega razvoja utegnil znajti na seznamu ogroženih krajev. Foto: EPA
Veliki koralni greben bi se zaradi hitrega industrijskega razvoja utegnil znajti na seznamu ogroženih krajev. Foto: EPA

To je več kot tretjina avstralskega morja, kjer želijo oblasti omejiti tako komercialni ribolov kot raziskave plina in nafte. Glede na nove načrte se bo število morskih rezervatov povečalo s 27 na 60, nove morske rezervate naj bi uradno razglasili do konca letošnjega leta, z njimi pa želi Avstralija okrepiti zaščito morja in življenja v njem, na primer posameznih morskih živali, kot so modri kit, zelena želva in sivi morski pes.

Ukrepi sledijo nedavnemu opozorilu Unesca, da bi se utegnil Veliki koralni greben, ki je sicer že na seznamu svetovne dediščine, znajti na seznamu ogroženih krajev zaradi hitrega industrijskega razvoja. Unesco je zato na začetku meseca avstralsko vlado pozval k hitremu ukrepanju za zaščito tega območja.

V skladu z novimi okoljevarstvenimi načrti nameravajo Avstralci med drugim uvesti tudi nekatere omejitve za delo energetskih podjetij, medtem ko območja ob obali zvezne države Zahodna Avstralija, kjer sta pred kratkim dovoljenja že dobili podjetji Shell in Woodside Petroleum, ostajajo odprta za raziskave nafte in zemeljskega plina, poroča AFP.