Plišaste koale prodajajo v najrazličnejših velikostih in z dodatki, kot sta na primer avstralska zastava in evkaliptusov list. Foto: RTV SLO/M. T.
Plišaste koale prodajajo v najrazličnejših velikostih in z dodatki, kot sta na primer avstralska zastava in evkaliptusov list. Foto: RTV SLO/M. T.

V Avstraliji pa lahko taka nočna mora dobi povsem nove razsežnosti - kar naenkrat ne izbirate več le med obeski za ključe ter bolj ali manj inovativnimi majicami, ampak je izbira tako pestra, da se ne morete odločiti, kaj kupiti. Ker na najmanjši celini domuje cela vrsta endemitov, je skoraj neizogibno, da se boste iz dežele tam spodaj vrnili s kopico ljubkih plišastih igrač, ki jih za nobeno ceno ne bi prinesli z nobenega potovanja, če ne bi bil obdarovanec mlajši od petih let.

Predvsem koale in kenguruji so v industriji plišastih igrač izjemno dobro zastopani, skoraj nemogoče pa jim je ubežati tudi drugje. Kenguruja ali vsaj njegov del si je mogoče domov odnesti celo kljub izredno strogim omejitvam glede uvoza in izvoza hrane, rastlin in živali - carino lahko "pretentate" s posušenim kengurujevim zrezkom, ki je kot specialiteta nepredušno shranjen v polivinilasti vrečki. Vrečarjem in zaspancem predstavljajo antipod krokodili in morski psi, prav tako znani avstralski prebivalci, te pa zastopajo še medvedki vrečarji, dingi, tasmanski tigri in druga značilna avstralska divjad.

Na splošno najcenejše, a kakovostne spominke, ki jih izdelujejo aborigini, je mogoče kupiti v Alice Springsu ali celo dlje v puščavi, v katerem od umetnostnih centrov v bližini Uluruja. Kdor tako daleč iz "civilizacije" ne namerava ali pa noče nakupljenega predolgo tovoriti s sabo, se lahko s spominki po zmernih cenah oskrbi tudi v Sydneyju - za to najprimernejši je Paddy Market, najbolj znana tržnica v mestu. Odprta je le od četrtka do nedelje, na njej pa je mogoče dobiti skoraj vse, od garderobe do telefonov in čudnih predmetov, katerih uporabnost je pod velikim vprašajem. Če je pohajkovanje med 1.000 stojnicami prenaporno, pa si je mogoče odpočiti na kateri izmed masaž, ki jih vztrajni Kitajci ponujajo na vsakem koraku in za katere vas skušajo prepričati tudi z brezplačno enominutno masažo, ki naj bi vam dokazala njihove spretnosti.

Tako kot povsod velja, da je pametno ponudbo preveriti pri več trgovcih, preden se odločite za (večji) nakup, se ni slabo pozanimati o količinskih popustih in preveriti kakovosti izdelka, če ga že prinesete od tako daleč. Dobre nasvete za nakupovanje lahko ponudijo tudi drugi popotniki ali zaposleni v turizmu, ki bi vam tako v Avstraliji povedali tudi, da je mogoče izvirne spominke dobiti na vsakem koraku, le oči je treba imeti odprte.

M. T.










Kenguruja je skoraj nemogoče dobiti brez podmladka, ki bi kukal iz vreče. Ponudba kengurujev je še bolj raznovrstna, kot to velja za koale, saj je tudi vrst kengurujev več. Foto: RTV SLO/M. T.
Tipično avstralski je klobuk, ki ga s svojimi plutovinastimi koščki uporabljajo tudi za preganjanje muh.
V Avstraliji pa se splača kupiti tudi povsem običajne usnjene klobuke, ki so lahko precej cenejši kot v Evropi, samo poiskati je treba ugodno ponudbo. Ta se pri različnih trgovcih razlikuje tudi za polovico. Foto: RTV SLO/B. F.
Sodobno sporočilo v steklenički govori o tem, kako je popotnik ostal brez denarja na severni polovici vzhodne avstralske obale, s katere pa ne želi biti rešen, najditelja prosi le, da mu pošlje nekaj denarja. Foto: RTV SLO/M. T.
Avstralci so ponosni na svojo deželo in je v nasprotju z drugimi državami ne postavljajo nekam na rob zemljevida, ampak v samo središče sveta. Foto: RTV SLO/M. T.
Zabavno darilo so lahko tudi prometni znaki, ki jih nikjer drugje na svetu ne bi mogli resno jemati, v Avstraliji pa so povsem na mestu.
Namig za tiste, ki iz obiskane dežele radi prinesejo vsaj kakšno knjigo: med najbolj cenjenimi avstralskimi pisatelji so edini nobelovec Patrick White, Murray Bail, Richard Flanagan, Peter Carey, Christina Stead in Tim Winton, o Avstraliji pa so pred dobrim stoletjem pisali tudi Banjo Paterson, Miles Franklin in Henry Lawson. Foto: RTV SLO/M. T.
Zlato in opali so v Avstralijo pripeljali številne pustolovce. Opali so še danes lahko lepo darilo. Foto: RTV SLO/M. T.