Rajske plaže Balija samevajo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Rajske plaže Balija samevajo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Oblasti te priljubljene počitniške destinacije so sicer še do nedavnega napovedovale, da bodo tuje turiste znova začele sprejemati septembra.

Sorodna novica Kako je v živo videti rajski oddih v luksuznem letovišču?

A ker število okužb spet narašča tudi v Indoneziji, so si, kot kaže, premislili, poroča BBC.

Odločitev je med prebivalstvom vzbudila zaskrbljenost, kako bodo preživeli, saj je otoško gospodarstvo močno odvisno od turizma.

Vsako leto na Bali leti na milijone turistov, ki jih navdušujejo rajske peščene plaže, slikovite riževe terase in hindujski templji.

Tajski poskus

A število turistov je skokovito upadlo, potem ko je Indonezija zaradi pandemije zaprla meje ‒ podobno kot druge države, vključno s prav tako izjemno turistično Tajsko.

Tudi ta se še vedno ni odprla za tuje turiste in vprašanje, ali se bo letos. Oblasti so sicer napovedale, da bo izjemno priljubljeni in v običajnih razmerah turistični otok Phuket od 1. oktobra dalje sprejemal tuje obiskovalce, a bodo morali ti ostati najmanj 30 dni.

Tudi priljubljeni tajski otok Phuket je te dni odvisen od domačih gostov ‒ teh prav veliko ni. Foto: Reuters
Tudi priljubljeni tajski otok Phuket je te dni odvisen od domačih gostov ‒ teh prav veliko ni. Foto: Reuters

Kot je za Reuters povedal Juthasak Supasorn, pristojen za turizem v državi, bo ponovno odprtje Phuketa služilo kot nekakšen preizkus za celotno državo, ali se da imeti varen turizem v takih razmerah.

“Virus ne bo še kmalu izginil in moramo misliti na gospodarstvo. A ne moremo preprosto odpreti meja. Previdni moramo biti," je v pogovoru za Bloomberg povedal tajski minister za promet Saksiam Čidčob.

Vabljenje domačih gostov

Bali se je konec julija odprl za domače goste, da bi vsaj malo pomagali popolnoma opustošenemu turizmu. Takrat so tudi znova odprli templje, plaže in druge atrakcije.

A hoteli in restavracije se borijo za preživetje, mnogi delavci v letoviščih pa so se vrnili domov na indonezijsko podeželje, saj zaslužka v teh letoviščih ni več.

Bali. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bali. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Guverner Balija Wajan Koster je v izjavi za javnost sporočil, da stanje v Indoneziji trenutno ni tako, da bi lahko sprejemali tuje obiskovalce, ni pa postavil datuma, kdaj bi ta čas lahko prišel. Vse, kar je dejal, je, da se država ne bo odprla za tujce pred koncem leta.

Ob tem je dodal, da bo ponovno odprtje zahtevalo "veliko previdnosti" in skrbnih priprav, saj bi sicer lahko močno škodili okrevanju in ugledu otoka.

Boj za preživetje

Bali vsako leto obišče na milijone turistov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bali vsako leto obišče na milijone turistov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Na Baliju so skupno našteli 4.576 primerov okužb s koronavirusom, s covidom-19 pa je umrlo 52 ljudi. Skupaj je bilo v Indoneziji več kot 155.000 okužb in okoli 6.800 smrti, kar je največ v Jugovzhodni Aziji, a ima Indonezija tudi daleč največ prebivalcev, 255,5 milijona.

I Putu Gede Budiarta, hotelski upravnik v Denpasarju, prestolnici Balija, je za BBC povedal, da imajo izbruh koronavirusa in omejitve potovanj "resne posledice" na turistični sektor.

"Večina nas dela v gostinstvu in hotelirstvu in večina naših gostov prihaja iz tujine. To so težki časi, ki vplivajo na naše preživetje."

Hotel, v katerem dela, ni niti na pol napolnjen, penzion, ki ga vodi na podeželju, pa je prazen že mesece.