Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pred izbruhom pandemije je bila množica turistov nepregledna, promet nevzdržen. Zdaj, kot poroča Guardian, vozniki taksijev sedijo križem rok ob cesti, brez pravega upanja na stranke. Bele peščene plaže na otoku so skoraj prazne.

Lani so na Tajskem našteli okoli 40 milijonov turistov, za letos pa se oblasti po projekcijah bojijo, da jih ne bo niti četrtina tega. Turizem se je na Tajskem povsem ustavil aprila, ko je država uvedla prepoved vseh potniških poletov. Tajska je sicer pandemijo uspešno zajezila z le 3255 primeri in 58 smrtnimi žrtvami, a za zdaj še ne kaže, da se bo turizem kaj kmalu pobral.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tajske oblasti se trenutno pogajajo s sosednjimi državami z nerizično epidemiološko sliko o t. i. potovalnih koridorjih, a nihče ne ve, kdaj se bodo ti dejansko vzpostavili. Meje ostajajo zaprte za skoraj vse tuje turiste.

Nobena kriza ni bila tako huda

Tajski turistični sektor je že preživel hude krize, vključno z uničujočim cunamijem leta 2004, ptičjo gripo in sarsom. A, kot pravi Tanes Petsuwan iz tajske turistične organizacije (TAT), se nič ne more primerjati s katastrofalnimi posledicami koronavirusne krize. Med prejšnjimi krizami jim je dobiček upadel za petino, letos pričakujejo 80-odstotni izpad dohodkov.

Za nameček je tajsko gospodarstvo vse bolj odvisno od turizma, ki predstavlja skoraj 20 odstotkov BDP-ja, industrija pa zaposluje okoli 4,4 milijona ljudi. Na Samuiju so mnogi že več mesecev brez dela.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jarunee Kasorn, ki dela v lokalnem masažnem salonu, je pred krizo skupaj s sodelavkami sprejela do 90 strank na dan. So eni redkih, ki so zagnali svojo dejavnost, a lahko tudi po cel dan nimajo niti ene stranke. Brez turistov posla preprosto ni, zato je večina osebja zapustila otok in se vrnila k svojim družinam na celino.

V čakanju na vzpostavitev poletov

Med popolnim zaprtjem je vlada delavcem izplačevala skromno socialno pomoč, a je ne več.

"Mnogi pravijo, da ne bomo umrli za covidom-19, bomo pa umrli, ker nimamo denarja za hrano," je za Guardian potožila Ta Sasiwinom, mati dveh otrok, ki je prav tako spet odprla svojo stojnico na otoški odprti tržnici.

Deli tržnice in bližnja plaža počasi kažejo znake življenja – sem ter tja je mogoče opaziti skupine obiskovalcev, a zgolj peščico. Večinoma so to turisti, ki so obtičali na Tajskem, na Tajskem živeči tuji državljani in Tajci, ki jih vlada z vavčerji za hotelske namestitve spodbuja, da potujejo po domovini.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vladni ukrepi so dobrodošli, ne morejo pa nadomestiti izpada prihodkov od tujih turistov. Tako je na primer od 144 sob v hotelskem letovišču Nora Buri zasedenih le 44.

In nihče ne ve, kako dolgo bo kriza še trajala, vsi le upajo na čimprejšnjo vnovično vzpostavitev letalskih povezav.

Tanes v vsem tem vidi tudi nekaj pozitivnega – da tajski turizem po krizi ne bo več enak in se bo odmaknil od množičnega turizma, ki je državo že zelo dušil.