Gradnja se je začela okoli leta 1632, končala pa okoli leta 1653. Zaposlovala je na tisoče obrtnikov in rokodelcev. Foto: Reuters
Gradnja se je začela okoli leta 1632, končala pa okoli leta 1653. Zaposlovala je na tisoče obrtnikov in rokodelcev. Foto: Reuters

Beli marmor mavzoleja, ki so ga zgradili v 17. stoletju, se je v rumeno in rjavo pobarval predvsem zaradi onesnaženega zraka. Nedavno je vlada sicer že zaprla več kot tisoč tovarn, ki so s svojimi plini onesnaževale zrak v njegovi bližini, vendar se razmere kljub omenjenim ukrepom ne obračajo na bolje.

Zelena barva na nekaterih odsekih je rezultat žuželk, ki se nenehno gibljejo v bližini zgradbe. Na tisoče insektov se namreč množi v reki Jamuna v bližini Tadž Mahala, njihovi iztrebki in poginuli osebki pa se lepijo na marmor in za seboj puščajo zelenkaste odtenke.

Priljubljena turistična znamenitost
Tadž Mahal je razkošen mavzolej pri mestu Agra v Indiji, ki ga je dal zgraditi mogulski šah Džahan za svojo perzijsko ženo Ardžumand Banu Begum, ki je umrla pri porodu štirinajstega otroka.

Na dan ta turistična znamenitost pritegne do 70.000 obiskovalcev, poroča BBC.

Tadž Mahal je izjemen primer mogulske arhitekture, ki je mešanica perzijske, otomanske, indijske in islamske arhitekture. Leta 1983, je bil vpisan na seznam Unescove svetovne dediščine kot "dragulj islamske arhitekture in kot zelo občudovan spomenik svetovne dediščine".

Osrednja zgradba Tadž Mahala je grobnica. Velika bela struktura iz marmorja stoji na kvadratnem podstavku, ki sestoji iz simetrične zgradbe z obokanimi vrati, zaključena pa je z veliko kupolo in fialo. Kot večina mogulskih grobnic so osnovni elementi Tadž Mahala perzijskega izvora.