Prenočišče med krošnjami dreves. Foto: Reuters
Prenočišče med krošnjami dreves. Foto: Reuters

Umetnik Dre Wapenaar je šotore na drevesih, ki po obliki spominjajo na kapljice vode (ali pa na narobe obrnjen balon), oblikoval kot del svoje umetniške instalacije že v 90. letih prejšnjega stoletja. A kaj kmalu se je izkazalo, da bi ljudje dejansko radi nekaj dni preživeli v šotoru na drevesu, zato so jih začeli ponujati kot način aktivnega preživljanja dopusta.

"Že sicer smo bili vsako poletje polni, ampak letos so rezervacije res hitro pošle. Tudi če bi imeli še več šotorov, bi bili najbrž polni ves julij in avgust," je v pogovoru za Reuters dejala Katrien Houbey, vodja turistične pisarne v mestu Borgloon. Šotorjenje na drevesu sicer ponujajo že od leta 2011, je poudarila, ob tem pa letošnji porast v povpraševanju pripisuje pandemiji novega koronavirusa: "Po mojem mnenju je to povezano s priporočili vlade, naj ljudje dopustujejo v domovini. In zato so ljudje začeli iskati zanimive alternative preživljanja dopusta doma."

Cena prenočitve sicer ni ravno nizka: 70 evrov za dva na noč, gostje pa dobijo še možnost uporabe kopalnice in žara.

Kot omenjeno, je šotore že v 90. letih oblikoval umetnik Dre Wapenaar v znak podpore okoljskim aktivistom, ki so protestirali proti sečnji dreves. Pozneje so šotori potovali po Evropi in ZDA z ene umetniške razstave na drugo, mnogi pa so na koncu našli svoje "stalno prebivališče": štirje so tako nameščeni na drevesih v Borgloonu, še štirje v kraju Bornem v bližini Antwerpna, eden v ZDA, trije v nekem kampu na Nizozemskem, eden pa pred gostiščem s prenočišči v Franciji, je Reutersu razložil Wapenaar.

"Moji šotori so predragi, da bi bili tržno zanimivi," je ob tem še poudaril in dodal: "Če bi jih želel prodati, bi jih moral oblikovati drugače. A žal nisem industrijski oblikovalec, samo umetnik sem."