Tako so si pri arhitekturnem biroju ABA zamislili ureditev kopališča. Foto: ABA
Tako so si pri arhitekturnem biroju ABA zamislili ureditev kopališča. Foto: ABA

"Plavanje v pristanišču niso utopične sanje. Mesta po vsem svetu raje preurejajo svoja naravna pristanišča, kot pa da bi gradila dodatno infrastrukturo," je povedala Moorova v svoji predstavitvi. Urad Moorove je za izdelavo načrta angažiral avstralski arhitekturni biro Andrew Burges Architects (ABA).

Županja v predlogu med drugim navaja, da bodo podnebne spremembe in rast prebivalstva v naslednjih desetletjih močno spremenili podobo Sydneyja, glede na to, kako iskani in dragi so zeleni prostori, pa bi bilo očiščenje pristanišča in preureditev v kopališče dober način, kako prebivalcem ponuditi osvežitev.

"Ta vizija temelji na izboljšanje kakovosti vode," je povedala Moorova. "Nekateri deli našega pristanišča so močno onesnaženi, čiščenje, da bi bila voda primerna za rekreacijo in za izboljšanje biotske raznolikosti, pa bo zahtevalo sodelovanje na vseh ravneh vlade."

Navdih našli v Københavnu

Navdih za načrt, ki je za zdaj še vedno zgolj predlog, so mestne oblasti dobile od podobne pobude v Københavnu, kjer nameravajo prav tako vložiti precej sredstev za očiščenje mestnih voda, da bi postale dostopnejše prebivalcem danske prestolnice, poroča CNN.

Njihov ambiciozni kulturni center Waterfront, 5.000 kvadratnih metrov velik poklon pristaniški zgodovini Københavna, ki ga gradi japonski arhitekturni biro Kuma & Associates, bo imel tako zunanje kot notranje bazene.

Clover Moore zaseda županski stolček največjega avstralskega mesta od leta 2004 in je bila prva ženska, izvoljena na ta položaj. Novi Južni Wales, katerega prestolnica je Sydney, si je za cilj zastavil razpolovitev uporabe fosilnih goriv do leta 2030.