Razsvetljavo napajata dva solarna panela. Foto: EPA
Razsvetljavo napajata dva solarna panela. Foto: EPA

Rimljani vsako leto težko pričakujejo trenutek, ko prispe božična smreka na trg Piazza Venezia v starem središču Rima, pri tem pa se vedno krešejo mnenja glede božičnih okraskov.

Leta 2017 je bilo še posebej burno, saj je smreka precej klavrnega videza sprožila primerjave z "WC-ščetko", o "zanikrnem" božičnem drevesu na Piazzi Venezia pa so se razpisali celo v New York Timesu.

Letos je smreka dovolj košata, je pa prebivalce zmotila odločitev, da ob njeno vznožje namestijo dva orjaška solarna panela.

Vittorio Sgarbi, umetnostni kritik in namestnik ministra za kulturo, pa je pobudo označil za “prikaz lažnega okoljevarstva". Kot je povedal, je rimskega nadzornika za arheologijo prosil za pojasnilo, kako je lahko privolil v nekaj, kar v spomeniško zaščitenem središču tako bode v oči.

“To je ideja a la Greta Thunberg,” je dejal in dodal, da nikdar ne bi smeli namestiti panelov na “spomeniško zaščiteni trg", ko pa je na voljo toliko drugih možnosti.

Prihod smreke na Piazzo Venezia je vsako leto težko pričakovan dogodek. Foto: EPA
Prihod smreke na Piazzo Venezia je vsako leto težko pričakovan dogodek. Foto: EPA

Rimski župan zagovarja trajnostni prostop

Nič manj zgrožen ni Fabrizio Santori, politik skrajno desne stranke Liga. "Prejemam sporočila ljudi, ki so skušali namestiti solarne panele, a jih je urad nadzornika gladko zavrnil. Zdaj pa vidimo, da lahko mesto mirne duše namesti dva orjaška panela sredi Piazze Venezia, kar se zdi norčevanje. Vprašanje obnovljive energije je vsekakor pomembno, ampak moramo pa tudi spoštovati mestno kuliso," je povedal za časnik La Repubblica.

Kritična je tudi Linda Meleo, nekdanja rimska svetnica iz Gibanja petih zvezd, stranke, za katero je zaščita okolja ključni element njenega političnega programa. “Obstajajo druge metode za razsvetlitev s čisto energijo, ne da se sredi trga namestita panela, ki sta objektivno grda,” je dejala.

Uporabo sončnih celic, ki bodo napajale tudi božično razsvetljavo na bližnji nakupovalni ulici Via del Corso, pa zagovarja rimski župan Roberto Gualtieri. Kot je poudaril, bodo z uporabo panelov zmanjšali emisije ogljikovega dioksida za več kot 70 kilogramov na dan. “Cilj tega je promovirati trajnostno kulturo, pri tem pa upoštevati tudi naraščajoče cene energentov zaradi vojne v Ukrajini," je povedal.