Na letališču Schiphol primanjkuje predvsem varnostnikov in nalagalcev prtljage. Foto: EPA
Na letališču Schiphol primanjkuje predvsem varnostnikov in nalagalcev prtljage. Foto: EPA

Letalski prevoznik British Airways je vsaj za en teden prekinil prodajo vozovnic za polete na kratkih razdaljah z londonskega letališča Heathrow. Gre za notranje polete in polete znotraj Evrope.

Letališče Heathrow je pred dnevi določilo, da bo med 12. julijem in 11. septembrom iz zahodnega Londona lahko dnevno odletelo največ 100.000 potnikov. Razloga za omejitev števila potnikov sta veliko povpraševanje po storitvah in pomanjkanje osebja, kar letališču povzroča velike težave. To je med letalskimi družbami sprožilo številne kritike.

Zaradi poteze British Airwaysa so se podražili poleti konkurenčnih letalskih družb. Foto: Reuters
Zaradi poteze British Airwaysa so se podražili poleti konkurenčnih letalskih družb. Foto: Reuters

British Airways se je na te omejitve na Heathrowu odzval z odpovedjo 10.300 poletov, kar bo prizadelo milijon potnikov. Zaradi te poteze so se podražili poleti konkurenčnih letalskih družb.

Schiphol ohranja dnevno omejitev potnikov do konca oktobra

Letališče Schiphol v Amsterdamu pa je sporočilo, da tudi septembra in oktobra ohranjajo največje dnevno število potnikov, ki že velja v poletni sezoni. Število potnikov bodo od septembra omejili na 67.500, od oktobra pa na 69.500 na dan. Dejali so, da jih že zdaj skrbi, kako bodo poskrbeli za vse potnike konec oktobra, ko so na Nizozemskem počitnice.

Razlogi za omejitev največjega dnevnega števila ljudi so dolge čakalne vrste in "druge logistične težave". Poleg tega so sprejeli še nekaj drugih potez, med drugim vse potnike prosijo, da na letališče ne prihajajo več kot štiri ure pred poletom.

Največja nizozemska letalska družba KLM je sporočila, da zaradi omejitve števila potnikov ne pričakuje odpovedi poletov.