Odpovedi ali zamude poletov so v letošnji sezoni postale običajne. Foto: Reuters
Odpovedi ali zamude poletov so v letošnji sezoni postale običajne. Foto: Reuters

Londonsko letališče Heathrow je zaradi hude gneče in pomanjkanja zaposlenih dnevno število potnikov omejilo na približno 100.000. Podoben ukrep so že pred časom sprejeli na amsterdamskem letališču Schiphol.

Težave imajo tudi na najprometnejšem nemškem letališču v Frankfurtu. Upravljavec letališča Fraport bo zaradi pomanjkanja osebja nemško vlado v teh dneh zaprosil za "zmanjšanje števila poletov s 96 na 88 na uro", poroča nemški The Local.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je pozdravil odločitev. Lufthansa je že pred poletjem napovedala odpoved 2000 poletov, med sezono so odpovedali še nadaljnjih 3000.

Gneča na københavnskem letališču Kastrup zaradi odpovedi ob stavki pilotov prevoznika SAS. Foto: EPA
Gneča na københavnskem letališču Kastrup zaradi odpovedi ob stavki pilotov prevoznika SAS. Foto: EPA

Italijanska letališča so bila ob krizi po Evropi do zdaj relativno neprizadeta. To se je spremenilo v nedeljo, ko so piloti in letališki delavci več letalskih družb izvedli štiriurno stavko, zaradi katere je bilo odpovedanih približno 500 poletov po Italiji.

Kaos na letališčih je tudi v Španiji, kjer se je začela delna stavka zaposlenih v nizkocenovnih družbah Ryanair in EasyJet, ki sta stavke napovedala že pred poletjem. Zadnji konec tedna so bila prizadeta letališča na Ibizi, v Barceloni in Malagi. Stavke se bodo nadaljevale vsaj do konca julija, poroča španski The Local.

V škripcih je bil tudi skandinavski letalski prevoznik SAS, kjer so piloti stavkali več kot dva tedna, odpovedanih je bilo več kot 2500 poletov. SAS je razkril, da jih je stavka stala od milijardo do 1,3 milijarde švedskih kron (95,1 milijona in 123,5 milijona evrov). Vodstvo in sindikati so v torek vendarle dosegli dogovor, da ne bodo nižali plač in znova zaposlili 450 odpuščenih pilotov. SAS zaposluje skoraj 7000 ljudi, največ na Danskem, Norveškem in Švedskem.

Ljubljansko letališče: Odpovedi so postale del vsakdana

Odpovedi poletov so "postale del vsakdana" tudi na ljubljanskem letališču, vendar večinoma kot posledica dogajanja na večjih vozliščih po Evropi.

Na ljubljanskem letališču ne zaznavajo večje odpovedi poletov. Foto: BoBo
Na ljubljanskem letališču ne zaznavajo večje odpovedi poletov. Foto: BoBo

"Zamude in odpovedi poletov so sicer v tem obdobju tudi del našega vsakdana, a kot posledica trenutnih razmer na drugih letališčih, predvsem večjih vozliščih. Ta se spoprijemajo z zahtevnimi izzivi, saj ob skokoviti rasti števila potnikov ne morejo zagotoviti zadostne delovne sile za sprejem in odpremo letal, potnikov ali prtljage. Tako so prevozniki primorani omejevati ponudbo sedežev na letalih in odpovedovati določen odstotek poletov," so za MMC sporočili iz Fraporta, ki upravlja letališče.

Pri tem so sicer poudarili, da ne zaznavajo večjega števila odpovedi poletov. Trenutno lahko potniki z ljubljanskega letališča letijo s 15 rednimi letalskimi prevozniki neposredno na 17 destinacij.

Wizz Air do konca poletja ustavil polete iz Ljubljane v Bruselj

Začasno je letenje z ljubljanskega na bruseljsko letališče Charleroi sicer ustavil prevoznik Wizz Air. Prekinitev velja za julij in avgust, povezava dvakrat tedensko naj bi septembra začela znova obratovati. Madžarski nizkocenovnik sicer z ljubljanskega letališča leti tudi v London na letališče Luton, na tej povezavi pa urnik letenja ostaja nespremenjen.

Na številnih letališčih in v številnih letalskih družbah so vzrok kadrovske težave. Med pandemijo je letalska industrija odpustila ogromno število ljudi, zdaj pa se spopadajo s pomanjkanjem delovne sile.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Fraport kadrovsko "dobro pripravljen"

Večjih kadrovskih težav na Brniku nimajo. "Na ljubljanskem letališču smo v vrhunec poletne sezone stopili dobro pripravljeni. Za potrebe najbolj prometnega dela leta smo začeli zaposlovati že konec lanskega leta in uspelo nam je pridobiti vse kadre za nemoten potek storitev zemeljske oskrbe letal in potnikov," so sporočili.

Tudi na Letališču Jožeta Pučnika tako kot drugje po Evropi ob ukinitvi covidnih omejitev zaznavajo naraščanje števila potnikov med glavno poletno sezono. Čarterski promet ob tem na ljubljanskem letališču poteka "brez večjih posebnosti". Med poletno sezono je s čarterji mogoče doseči 16 držav, med najbolj priljubljenimi destinacijami so Grčija, Turčija, Egipt in Španija.

Turistične agencije: Potovanje z domačega letališča je prednost

Slovenske turistične agencije se strinjajo, da so odpovedi poletov v Evropi v letošnji sezoni težava. Največ težav imajo sicer veliki trgi, kot so Združeno kraljestvo, Nemčija in Nizozemska, v nekaterih segmentih tudi Španija in Italija, so za MMC sporočili iz turistične agencije Palma.

Pri Palmi so še sporočili, da so usmerjeni v polete iz Slovenije, "kjer za zdaj poteka vse tekoče". Poudarili so, da se "kaže prednost potovanj z domačega letališča". Tedensko letijo v Grčijo, Egipt in Turčijo.

Nizozemsko letališče Schiphol se je z gnečo spopadlo še pred glavno turistično sezono. Fotografija je nastala junija. Foto: Reuters
Nizozemsko letališče Schiphol se je z gnečo spopadlo še pred glavno turistično sezono. Fotografija je nastala junija. Foto: Reuters

Turistična agencija Relax Turizem je sporočila, da pri potovanjih na ponujene destinacije v Sredozemlju in Črno goro v letošnji sezoni "praktično ni zamud", prav tako so "zagotovljeni praktično vsi odhodi". "K temu pripomore dejstvo, da smo nekaj zadnjih sezon združili moči trije največji slovenski organizatorji – Relax Turizem, Palma in Kompas," so še sporočili iz Relaxa.

Pri turistični agenciji Kompas so poudarili, da skušajo v tem negotovem času odpovedi potnikom poiskati najboljšo rešitev v primeru odpovedi poleta. "Obvestilo o odpovedi poleta lahko potnik prejme morda samo nekaj ur pred predvidenim poletom, če se to zgodi, ko si še v Sloveniji, je enostavneje, kot če se vračaš z destinacije ali na nekem letališču v Evropi ali zunaj nje čakaš na naslednji polet, ki pa je odpovedan," so ponazorili.

Pri vseh treh agencijah so poudarili, da so pravice potnikov zagotovljene z uredbo EU 261/2004, kjer so točno opredeljene pravice potnikov v primeru odpovedi poleta, zamude, izgube prtljage, prestavitve poleta ipd.

Največ odpovedi v Bruslju, najmanj v Bergamu

Na koncu še poglejmo, katera letališča imajo med letošnjo sezono največ in najmanj težav. Potovalna agencija Hopper Inc je pred dnevi sestavila seznama najboljših in najslabših evropskih letališč glede odpovedi in zamud.

Na tem seznamu se je najslabše odrezalo glavno letališče v Bruslju, kjer naj bi odpovedali 2,5 odstotka poletov, 72 odstotkov pa naj bi jih imelo zamude, poroča Bloomberg. Sledijo letališča v Frankfurtu, Eindhovnu, londonski Luton, letališča Franca Liszta v Budimpešti, letališče v Lizboni, pariški Charles de Gaulle, amsterdamski Schiphol, letališče v Nici ter londonski Gatwick.

Na istem seznamu so se najbolje odrezala letališča v Bergamu (trije odstotki poletov z zamudami, en odstotek odpovedanih), na Gran Canarii ter letališče Otopeni v Romuniji.