Do konca novembra so poskrbeli za 24.286 ton tovora, kar je deset odstotkov manj kot v enakem obdobju lani in tri odstotke več kot v enakem obdobju leta 2019. Foto: BoBo
Do konca novembra so poskrbeli za 24.286 ton tovora, kar je deset odstotkov manj kot v enakem obdobju lani in tri odstotke več kot v enakem obdobju leta 2019. Foto: BoBo

V primerjavi s prvimi 11 meseci leta 2019, ko pandemija covida-19 še ni ohromila svetovnega letalskega prometa, je bilo število potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana v prvih 11 mesecih letos manjše za 28 odstotkov, so za STA povedali v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja letališče. Čez brniško letališče je namreč v prvih 11 mesecih letos potovalo 1,18 milijona potnikov, kar pa je vseeno 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Sorodna novica 60 let od trenutka, ko se je Slovenija povezala s svetom tudi po zraku

"Leta 2023 pričakujemo več kot 20-odstotno letno rast potniškega prometa, kar bo odličen rezultat. Po pričakovanjih bomo ob koncu leta našteli krepko čez napovedanih 1,2 milijona potnikov," so za STA navedli v družbi. Poudarili so, da je v poletnem voznem redu 19 rednih letalskih prevoznikov ponujalo lete na 23 destinacij, tudi na večino največjih evropskih vozlišč, od koder je bilo mogoče poleteti naprej na vse celine.

Vozni red v manj prometni zimski sezoni, ki bo veljal do konca marca, je v primerjavi z lanskim po njihovih navedbah znatno okrepljen. 15 prevoznikov ponuja povezave na skupno 18 destinacij.

Po zimskem premoru se bosta vrnili povezavi Finnaira v Helsinke in Aegean Airlines v Atene

Napovedi prevoznikov za polete v poletni sezoni 2024 naj bi bile zelo obetavne. 23 povezavam iz pretekle sezone se bodo pridružile tri nove, in sicer bo airBaltic letel v Rigo, Norwegian Air v København in Iberia v Madrid. Zadnja dva prevoznika sta se s tema povezavama prijavila tudi na državni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije. Komisija je njuni vlogi ocenila kot popolni, odločitev pa mora zdaj sprejeti ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Po zimskem premoru se bosta vrnili povezavi Finnaira v Helsinke in Aegean Airlines v Atene. Slednja naj bi se prihodnje leto nadaljevala tudi v zimski sezoni. V prihajajoči poletni sezoni naj bi načrtovali tudi podvojitvi letov prevoznika Swiss Air med Ljubljano in Zürichom.

"Preliminarne napovedi prevoznikov za letenje v prihodnji poletni sezoni kažejo na desetodstotno povečanje frekvenc letov na rednih povezavah," so zapisali v Fraportu Slovenija. Leta 2024 tako pričakujejo nadaljnje okrevanje prometa in približno desetodstotno medletno rast števila potnikov.

Minilo je sicer 60 let od prvega pristanka in vzleta potniškega letala na Brniku. Potniški promet je na letališču stekel dobra dva tedna pozneje. Dogodek ob 60-letnici naj bi bil po napovedih na brniškem letališču v začetku januarja.