Prvi vinski festival v Novi Gorici se je rodil sredi vremenske ujme. Foto: Jani Batič
Prvi vinski festival v Novi Gorici se je rodil sredi vremenske ujme. Foto: Jani Batič
Parkove vinske zvezde v Novi Gorici
Ob dobrem vinu tudi dobra hrana. Foto: Jani Batič
Kuharji
Kuharji. Foto: Jani Batič
Parkove vinske zvezde v Novi Gorici
Parkove vinske zvezde v Novi Gorici so bile dobro obiskane. Foto: Jani Batič

V Hitovem hotelu Park v Novi Gorici so pripravili prvi pravi »mestni festival vin«. Predstavili so se vrhunski primorski vinarji, ki so skupaj s tremi najbolj znanimi slovenskimi kuharji pričarali izjemen spoj hrane in vina. Na prvem »Parkovem vinskem večeru« se je vsak od 21-ih izbranih vinarjev predstavil s tremi vini. Zanimive so bile predvsem značilne sorte za posamezne primorske vinske okoliše, kot na primer rebula, pinela, zelen, pa vitovska grganja, malvazija, teran ... Ponudili so tudi nekaj sladkih vzporednic, kot sta malvazija in muškat, ki so jih postregli vinarji slovenske Istre, pa še odlične penine in nekatere zvrsti.

Dobra udeležba kljub vremenski ujmi
Prvi vinski festival v Novi Gorici se je rodil sredi vremenske ujme, prav na dan, ko je Goriško in Vipavsko najhuje prepihala orkanska burja. Kljub temu je v Park prišlo 350 gostov, kar je dobra popotnica novemu dogodku na zemljevidu slovenske eno-gastronomske ponudbe.

Lavra Peršolja iz Hita je prvo festivalsko dogajanje v Parku povzela: »Obiskovalci festivala, ki so se kljub neprijaznim vremenskim razmeram zbrali v igralniško-zabaviščnem centru Park, so uživali v družbi vinarjev, ki so predstavljali izbore svojih vinskih pridelkov. Nova Gorica je tako povsem upravičila svojo strateško pozicijo in lego na stičišču primorskih vinskih poti. Brda, Kras, Vipavska dolina in slovenska Istra so se v številnih odtenkih, vonjih in okusih srečevali s kulinaričnimi kreacijami s podpisom treh vrhunskih vodij kuhinj. Marino Furlan, sicer tudi član slovenske članske reprezentance kuharjev, je za to priložnost vrata Parkove kuhinje odprl kolegu iz novogoriške Perle, Valeriu Lutmanu, pridružil pa se jima je še vodja slovenske mladinske kuharske reprezentance Borut Jakič

Izjemne kombinacije na krožniku
Mojstrovine na krožnikih so jemale dih. Marino Furlan je presenetil z nežno dimljenim jagnječjim hrbtom na brinovem čipsu, pehtranovo kremo, hrustljavimi drobtinami, robidnicami in borovnicami ter prelivom iz vodne kreše, balzamičnega kisa in oljčnega olja. Borut Jakič je navdušil s tatarjem svežega in dimljenega lososa, z grahovim pudingom in ajdovim hrustljavčkom, jabolčnim želejem, mariniranim jabolkom z zvezdastim janežem in vasabijevo peno. Valerio Lutman se je izkazal s čokoladnim truflejem z oljčnim oljem, želejem maline in pečene paprike, pomarančnim kulijem, pistacijo in karamelnim hrustljavčkom z janeževimi semeni. Trojici se je pridružil še Martin Saksida, njegovo kulinarično presenečenje pa je bila marinirana in oskorjena jadranska tuna na krompirjevi kremi z aromo bazilike, ocvrti porovi rezanci, sladka rdeča čebula in koprova omaka.

Pod budnim očesom Društva Sommelier
Kako povezati vrhunska vina s kulinaričnimi mojstrovinami, najbolje ve predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Ivan Peršolja: »Spajanje predstavlja kompleksno zgodbo pravilnega uravnoteženja zaznav naših čutov na osnovi znanja in izkušenj. Vonj in okus hrane skušamo povezati s sorodnimi lastnostmi ali nasprotji pri vinu. Pomembno je, da začnemo z blagimi vonjavami in okusi, ki jih stopnjujemo proti intenzivnejšim in bogatejšim. Pozorni moramo biti tudi pri temperaturi vina in hrane, načinu in pravočasni postrežbi, pa na nekaj posebnosti, ki jih je v praksi navadno težko povezati

Razvajanje gostov
V novogoriškem hotelu, ki je gostil prvi mestni festival vin »Park Wine Stars« oziroma Parkove vinske zvezde, je zaposlenih kar devet sommelierjev. Že pred festivalom so pripravljali eno-gastronomske večere z gostujočimi vinarji, kjer vsak s posameznimi vini neposredno nagovori goste in predstavi svoja vina ob večerji, ki jo pripravijo Parkovi kuharji. Hišni vodja kuhinje Marino Furlan je ob robu festivala še povedal: »Obisk restavracije je danes postal neke vrste dogodek, ki ni namenjen izključno prehranjevanju. Je družaben trenutek, srečanje s prijatelji, družino, način preživljanja dragocenega prostega časa. Zato moramo take trenutke spoštovati in jih gostom s svojimi kreacijami le še polepšati.«

Mojca Dumančič, TV Slovenija
Foto: Jani Batič