Dubaj je od januarja do novembra 2022 privabil skoraj 13 milijonov mednarodnih turistov. Foto: Pixabay
Dubaj je od januarja do novembra 2022 privabil skoraj 13 milijonov mednarodnih turistov. Foto: Pixabay

Kot smo pisali, je Dubaj 1. januarja opustil 30-odstotni davek na alkohol in zaračunavanje za zasebna dovoljenja za alkohol, ki so obvezna za vsakogar, ki namerava piti alkohol. Gre za pomembno spremembo za prebivalce in obiskovalce, piše ameriški CNN.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

To se dogaja, ko se Dubaj sooča z vse večjo konkurenco svojih sosed, zlasti Savdske Arabije, ki si močno prizadeva za krepitev lastnega turističnega sektorja. Zgodovinsko gledano je Dubaju uspelo pritegniti več turistov kot drugim zalivskim državam, delno zaradi bolj liberalnega pristopa do predpisov, ki veljajo za obiskovalce.

Po podatkih Svetovnega sveta za potovanja in turizem so leta 2022 mednarodni obiskovalci v Dubaju porabili več kot 29 milijard ameriških dolarjev.

"Dubaj je med uveljavitvijo davka postal svetovni turistični magnet, saj ima toliko za ponuditi turistom, da cene alkohola nikoli niso bile ovira," je za CNN pojasnila Magdalena Karolak, izredna profesorica humanističnih in družbenih ved na univerzi v Združenih arabskih emiratih.

Novi pravilnik je po besedah ​​Karolak usklajen z drugimi družbenimi spremembami, ki so bile uvedene v zadnjih letih. Ti vključujejo prehod na konec tedna ob sobotah in nedeljah, ki je bil prej v petek in soboto, trgovinam s hrano je dovoljeno, da ponujajo storitve podnevi tudi med ramazanom, oblikovali so nov družinski zakon za nemuslimanske priseljence. Ta začne veljati februarja, priseljencem pa omogoča, da se ukvarjajo z vprašanji osebnega statusa, kot so ločitev, dediščina in spori glede skrbništva, ne da bi se morali vrniti v državo izvora.

Sorodna novica Dubaj z novo turistično strategijo ukinja davek na alkohol

"Zaradi teh družbenih sprememb je Dubaj privlačno mesto za dolgoročno bivanje in ne le kratkoročna počitniška destinacija," pravi Karolak. "Nov odlok je prav tako odpravil papirologijo in pristojbine, ki jih morajo prebivalci zaprositi za dovoljenje za prodajo alkoholnih pijač, kar je omembe vredno."

Toda spremembe bi lahko imele slabo stran. Karolak poudarja, da so omejitve glede alkohola pomenile, da Dubaj ni imel veliko prekrškov, povezanega z alkoholom, kot sta vožnja pod vplivom alkohola in neprimerno vedenje.

Ni jasno, ali bodo nova pravila trajna. Karolak pravi, da bodo spremembe poskusno veljale do konca leta 2023, "in nedvomno bo njihovo podaljšanje ali ne odvisno od vplivov, ki jih bodo občutili v Emiratih".

Fantastična spodbuda za dubajski turistični sektor
Samantha Wood, ustanoviteljica dubajske spletne strani za ocene restavracij FooDiva.net, verjame, da bo nova pobuda fantastična spodbuda za dubajski turistični sektor. "Videli smo že, da so distributerji alkohola znižali svoje cene za 30 odstotkov tako v trgovini kot v maloprodaji," je povedala Wood za CNN. "Potrošnik seveda pričakuje, da bodo restavracije temu sledile in znižale cene alkoholnih pijač za enak znesek, ko bodo naročila nove zaloge."

Vendar sumi, da vse restavracije v svojih cenah ne bodo odražale popolnega znižanja davkov. "Bojim se, da bodo številne restavracije izkoristile to priložnost, da čim bolj zmanjšajo vpliv drugih naraščajočih stroškov in inflacije, vključno s pričakovanim prihodom davka od dohodkov pravnih oseb," pojasnjuje.

Po besedah ​​Wooda naj bi ta poteza za Dubaj pritegnila tudi širše zanimanje mednarodnih blagovnih znamk vina in žganih pijač, ki so v preteklosti menile, da je ZAE stroškovno previsok. "Upam, da bodo gostinci videli širšo sliko in bodo znižali cene dovolj in takoj."