Med epidemijo se je življenje v gostinskih objektih zaustavilo. Foto: EPA
Med epidemijo se je življenje v gostinskih objektih zaustavilo. Foto: EPA

Turizem na Dunaju je zaradi dvomesečne ustavitve javnega življenja utrpel hude posledice, prebivalci pa se bojijo, da bo okrevanje trajalo več let. V mestu, kjer so bili v preteklih letih vajeni množičnega turizma, se danes spoprijemajo z napol praznimi hoteli in gostinskimi objekti. Zgolj gostinska dejavnost mestu prinaša 1,4 milijarde evrov prometa letno. Mestne oblasti so se zato odločile, da bodo to dejavnost skušale oživiti s pomočjo vrednostnih bonov, ki so jih prejela vsa dunajska gospodinjstva.

Dunajčani so bone prejeli v sredini junija, z njimi pa lahko plačajo hrano in brezalkoholne pijače v domačih restavracijah in tako pomagajo prebroditi pokoronsko krizo. Mestne oblasti so bone razdelile 950.000 gospodinjstvom – enočlansko gospodinjstvo je prejelo bon v vrednosti 25 evrov, veččlansko pa 50 evrov. Unovčijo jih lahko še do konca letošnjega septembra ali pa jih podarijo humanitarnim organizacijam, ki jih bodo razdelile med socialno šibkejše.

Mestne oblasti so kljub negotovosti gostincev in hotelirjev optimistične, menijo, da so se koronski boni izkazali za dobro potezo – Dunajčani so namreč do zdaj unovčili že tretjino vseh bonov. "Zelo sem vesel, da so meščani to ponudbo dobro sprejeli in v dobrem mesecu unovčili več kot 300.000 bonov v vrednosti 10 milijonov evrov, ki gredo dunajskim gostincem," je povedal župan Michael Ludwig. Če bodo unovčeni vsi boni, bodo oblasti s to akcijo gostinskim dejavnostim namenile 40 milijonov evrov.

Slaba turistična sezona na Dunaju