Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za te potnike naj bi bilo obvezno dvakratno plačljivo testiranje, a pri nizkocenovniku opozarjajo, da bi bilo to precej dražje od same vozovnice.

"Takšna zahteva ne bi bila poštena, mednarodni letalski promet pa bi bil dostopen le tistim, ki bi si to lahko privoščili," je osnutek britanske vlade, po katerem bi se morali potniki ob odhodu in prihodu domov testirati na novi koronavirus, komentiral Lundgren. Dejal je, da bi bila dva testa – vsak je vreden več kot 100 funtov (117 evrov) – veliko dražja od povprečne Easyjetove letalske vozovnice.

"Mislim, da to ni pošteno in ni prav," je dodal Lundgren. Tudi medicinska in znanstvena stroka po njegovih besedah ne moreta utemeljiti smiselnosti takšnega ukrepa. Kot je dodal, na ta način mednarodnega letalskega prometa ne bi odprli za vse, temveč zgolj za tiste, ki bi si lahko privoščili testiranje.

Trenutno je sicer nezakonito odpotovati iz Velike Britanije, razen za nekatere izjeme. Britanska vlada medtem snuje načrt, kako bi v prihajajočih mesecih odprli letalski promet. Najprej naj bi se to zgodilo 17. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Tisti, ki bodo potovali v t. i. zelene destinacije, se bodo lahko ob vrnitvi na Otok karanteni izognili z negativnim testom pred potovanjem in po njem. Tisti, ki se bodo vrnili iz oranžnih držav, bodo morali ob vrnitvi v samoizolacijo, iz rdečih držav pa bodo morali v obvezno karanteno v hotele, načrte vlade povzema AFP.