Foto: AP
Foto: AP

“Ugledne agencije so že uporabljale te čipe, ampak zdaj so obvezni za vse alpiniste,” je povedal Rakeš Gurung z nepalskega ministrstva za turizem. “To bo skrajšalo čas iskanja in reševanja v primeru nesreče.”

Ob tem je razložil, da bodo alpinisti plačali po 10–15 dolarjev za čipe, ki jih bodo všili v njihove bunde. Ko se bo gornik vrnil, bodo čip odstranili, ga vrnili vladi in shranili za naslednjo osebo.

Sledilni čipi uporabljajo navigacijski sistem GPS za posredovanje podatkov satelitom. Gurung je dodal, da so čipi izdelani v "evropski državi”, a več podrobnosti niso posredovali.

Večina ljudi, ki se skuša povzpeti na 8849 metrov visok Everest, se tega loti iz Nepala, pri čemer mora odšteti 11.000 dolarjev samo za dovoljenje za vzpon. Če temu prištejete še ceno opreme, hrane, dodatnega kisika in šerp, vas osvajanje vrha sveta stane najmanj 35.000 dolarjev, poroča CNN.

Osem od desetih najvišjih vrhov sveta je v Nepalu, gorništvo pa predstavlja velik del dohodkov za to azijsko državo. Za vzpon na Everest alpinisti potrebujejo tudi do dva meseca. Vreme je primerno za vzpon zgolj zelo kratek čas, običajno sredi maja. Lani je Nepal izdal rekordnih 478 dovoljenj za vzpon. Od tega je najmanj 12 alpinistov na gori umrlo, še pet jih ostaja pogrešanih.

Reševanja na “strehi sveta" veljajo za izredno tvegana. Lani je 30-letni šerpa Gelje izpustil priložnost, da bi osvojil vrh, ker se je lotil drznega reševanja malezijskega alpinista v Everestovem “območju smrti”. “Skoraj nemogoče je reševati plezalce na tej višini,” so takrat sporočili iz ministrstva za turizem.