Eden in edini - legendarni Chateau Marmont na gričku v Hollywoodu. Foto:
Eden in edini - legendarni Chateau Marmont na gričku v Hollywoodu. Foto:

Pri reviji Travel & Leisure so pregledali nekaj najbolj zloglasnih hotelov, ki so se z incidenti vpisali v zgodovino popkulture.
Kjer je vsak dan zgodba
Najboljši dnevi nekaterih izmed njih so že za njimi - svojih pet minut slave so doživeli s pijanskim razvratom katerega od legend rocka.
Spet drugi - kot denimo hollywoodsko igrišče bogatih in slavnih Chateau Marmont - se še danes redno vpisujejo v rumene anale.
Beverly Hills Hotel je bil nekoč priljubljeno gnezdece milijonarja Howarda Hughesa - danes v njem podelujejo zlate globuse.
Z zgodbicami, anekdotami (in policijskimi zapisniki) iz sledečih hotelov se piše zgodovina ameriške popkulture.

Biltmore Hotel, 1920. leta: med prohibicijo Al Capone v 13. nadstropju, v suiti Everglades, v tem hotelu v Coral Gables na Floridi vodi ilegalno pivnico. V istem apartmaju je leta 1929 s strelom usmrčen najeti morilec Thomas 'Fats' Walsh.
Beverly Hills Hotel, 1942: hotelski računi Howarda Hughesa med njegovim 10 let dolgim bivanjem v štirih bungalovih hotela Beverly Hills nanesejo več milijonov dolarjev. Čas preživlja z gledanjem filmov v 'adamovem kostumu', odet le v rožnat hotelski prtiček. Foto: EPA
Holiday Inn, Flint, Michigan, 1967: po čisti kreativnosti in megalomanskosti razvrata verjetno ne bo nihče prekosil kultnega bobnarja skupine The Who Keitha Moona - da Vincija hotelskih razbijačev. Svoj 21. rojstni dan proslavi v Holiday Innu z raztreščenjem slavnostne torte, slečenjem do golega, razbitjem zoba in zapeljanjem limuzine Lincoln Continental v hotelski bazen.
Continental Hyatt House, 1986: Naj jedo meso! Ko losangeleški gasilci prekinejo roštiljado Axla Rosea na balkonu Continental Hyatta v Zahodnem Hollywoodu, frontman skupine Guns N’ Roses zmeče pečene zrezke gruči oboževalcev na hotelskem parkirišču.
Sheraton Sand Key Resort, 1980: v floridskem Sheratonu ima moralistični TV-pridigar Jim Bakker 'spolno srečanje' z nekdanjo cerkveno tajnico/bodočo Plejbojevo zajčico Jessico Hahn. Potem ko prejme 265.000 dolarjev, da bi ostala tiho, Hahnova Bakkerja obtoži posilstva.
Hotel Chelsea, 1978: Sex Pistolovec Sid Vicious se zbudi v sobi 100 newyorškega hotela Chelsea in najde svoje dekle Nancy Spungen na tleh, zabodeno do smrti. Umor? Samomor? Nesrečni padec na nož? Viciousa aretirajo zaradi suma umora; ko je proti varščini na prostosti, umre zaradi prevelikega odmerka heroina.
Hotel Adlon Kempinski, 2002: skrivajoč se v predsedniškem apartmaju Pariser Platz v berlinskem hotelu Adlon Kempinski, Michael Jackson s svojega okna v tretjem nadstropju zaziba svojega novorojenca, Princea Michaela II.
Renaissance Mayflower Hotel, 2008: v sobi 871 washingtonskega hotela Renaissance Mayflower nadobudna pevka in dekle na poziv Ashley Dupré razpravlja o prosti trgovini z newyorškim guvernerjem Eliotom Spitzerjem med težkim razgovorom za službo - brez oblek.