Počuti se svoboden v drevesih - moto, s katerim lastniki hotela vabijo goste na drevesa. Foto: Reuters
Počuti se svoboden v drevesih - moto, s katerim lastniki hotela vabijo goste na drevesa. Foto: Reuters
Hotel
Pri gradnji hotela so imeli oblikovalci nekaj težav z električno napeljavo. Električni kabli, ki prosto visijo visoko med drevesnimi krošnjami niso najboljša zamisel, še posebej med silovito nevihto. Foto: Reuters

Veličasten novi hotel namerava povzdigniti navadno drevesno hišo v svetovno destinacijo za popotnike, ki imajo okus za moderno oblikovanje, hkrati pa želijo biti blizu narave.

Hotel na drevesu, blizu Haradsa okoli 60 kilometrov južno od arktičnega kroga, bo imel štiri sobe, ko bo 17. julija odprl svoja vrata: Kabina, Modri stožec, Gnezdo in Zrcalna kocka. Dve dodatni strukturi, NLP in Sobo z razgledom, naj bi odprli oktobra. Sobe bodo dostopne po lestvi iz vrvi ali visečega mostu do najbližjega drevesa. Za hotel bo skrbelo osebje bližnjega (klasičnega) hotela, ki bo tudi priskrbelo hrano za goste.

Največja znamenitost: Zrcalna soba
"Naš cilj je, da bi imeli v petih letih 24 sob, ki bi jih narisalo različnih arhitektov," pravi soustanovitelj Treehotela Kent Lindvall, ki se je domislil tega s svojo ženo Britto. Vsaka soba bo opremljena z majhno kuhinjo, dnevno sobo, spalnico in nepogrešljivo teraso, s katere bodo gosti imeli lep razgled.

Prvih šest struktur je oblikovalo pet različnih arhitektov. Veliko pozornosti je zbudila Zrcalna kocka, široka in dolga po štiri metre, ki jo bodo namestili na eno samo drevo. "Zanimiva zgradba, na svetu ji ni enake, povsem edinstvena je. Vse v njej se bo odsevalo – drevesa, ptice, oblaki sonce, ves. V gozdu bo skoraj nevidna," o njen pravi Lindvall in dodaja, da bodo na steklene stene sobe namestili posebno prevleko, ki jo bodo lahko videle ptice (da se ne bodo zaletavale v steklene stene).

Čim manjši poseg v naravo
To bo le eden od korakov, ki so jih sprejeli, da bi kar se da zmanjšali učinek hotela na okolje. "To je nedotaknjen gozd in takšnega ga hočemo ohraniti. Zato smo se odločili, da gostom ne bomo ponudili možnosti vožnje s snežnimi sanmi, kar je tu pogosto," pravi Anette Selberg, pristojna za program izletov za goste. Namesto vožnje z motornimi sanmi pripravljajo pohode v divjini. "Lahko vidite losa, severnega jelene in če imate srečo tudi medveda," dodaja.

Glas o nastajajočem hotelu sega daleč. Morebitni gostje povprašujejo po prostih sobah predvsem iz Evrope, nekaj pa se jih je oglasilo tudi iz Avstralije in Nove Zelandije.

Zaradi bližine arktičnega kroga je velika verjetnost, da bodo gostje pozimi lahko uživali ob pogledu na severni sij, poleti pa se 'sončili' ob polnočnem soncu, skozi celo leto pa bodo imeli pogled na ... drevesa.

Moto hotela je "počuti se svoboden v drevesih" (Feel free in a tree"), za tako svobodo pa bo treba odšteti 4.200 švedskih kron (približno 420 evrov) za dve osebi oziroma okoli 290 evrov za eno osebo.