Trst znova privablja tradicionalne goste iz držav, kot so Avstrija, Nemčija in Madžarska. Foto: EPA
Trst znova privablja tradicionalne goste iz držav, kot so Avstrija, Nemčija in Madžarska. Foto: EPA

Pred pandemijo covida-19 je v deželi Furlanija - Julijska krajina počitnikovalo šest milijonov turistov, z odpravo omejitev, povezanih s koronavirusom, si obetajo, da bodo številke iz leta 2019 presegli. Deželna turistična agencija tako napoveduje rekordno turistično sezono.

Največji delež turistov v poletnih mesecih pri naših zahodnih sosedih pritegnejo obmorske destinacije, kot sta Lignano in Gradež, dober milijon pa jih pričakujejo tudi v zgodovinskih mestih. V Trstu porast obiska zaznavajo že vse od velike noči.

Večkulturno mesto z burno zgodovino v sosednjo deželo znova privablja tradicionalne goste iz Avstrije, Nemčije, Madžarske in Češke, pa tudi Velike Britanije in ZDA. Večino sicer še vedno predstavljajo domači gostje.

Tudi križarke bodo doprinesle k dobremu rezultatu. Foto: EPA
Tudi križarke bodo doprinesle k dobremu rezultatu. Foto: EPA

Trst vse bolj stavi tudi na kulturne dogodke

Tržaški hoteli so trenutno okoli 75-odstotno zasedeni, kar je nekaj manj kot v enakem obdobju pred pandemijo, a se turisti v povprečju ustavijo dalj časa. "V turizmu vlada nekakšna mrzlica, vsi si želijo na počitnice, predvsem če sta pred vrati podaljšan konec tedna in sončna napoved. Posledično je trg zelo nestabilen. Rezervacije niso stalne, poleg tega pa tudi zelo nepredvidljive," je pojasnil Guerrino Lanci, vodja tržaškega združenja hotelirjev.

V Trstu letos pričakujejo tudi rekordno število potniških ladij, 177, kar je dobrih sto več kot pred pandemijo. "Mesto žal nima veliko dobička od teh turistov, saj imajo že pripravljene programe. Veliko jih niti ne obišče mesta, pač pa si ogledajo na primer Benetke," je opozoril odbornik za kulturo in turizem občine Trst Girorgio Rossi in poudaril, da te obiskovalce želijo pritegniti in jih zadržati pri njih.

Trst vse bolj stavi tudi na kulturne prireditve, razstavo Monet in impresionisti si je ogledalo več kot 37 tisoč ljudi, zaradi velikega povpraševanja pa jo bodo tako podaljšali. Pod okriljem poletnega festivala se v mestu obeta več kot 170 prireditev, brez omejitev bodo v deželi znova zaživeli tudi glasbeni festivali in koncerti odmevnih glasbenih imen.