Pogled na West End z mosta Granville. Cene nepremičnin so v zadnjih letih poletele v nebo predvsem zaradi bogatašev iz Azije, ki tukaj kupujejo stanovanja kot
Pogled na West End z mosta Granville. Cene nepremičnin so v zadnjih letih poletele v nebo predvsem zaradi bogatašev iz Azije, ki tukaj kupujejo stanovanja kot "naložbe". To je nekoliko ustavil 15-odstotni davek na tuje vlagatelje, ki so ga uvedli avgusta. Višina nebotičnikov je sicer zakonsko omejena, zato tukaj ni tako visokih stavb, kot jih lahko srečamo v Torontu. Foto: Matej Rodela
Matej z ženo Melisso na ulici Granville. Foto: Matej Rodela
Nekatera drevesa v mestnem Stanley Parku so visoka več kot 75 metrov in stara več stoletij. Na fotografiji je primerek orjaškega kleka (Thuja Plicata). Park je priljubljena točka tako prebivalcev mesta kot tudi turistov. Foto: Matej Rodela

V Vancouvru živi tudi Matej Rodela, Primorec, ki se je čez Atlantski ocean odpravil zaradi ljubezni in novih poslovnih priložnosti.

Rodela je bil v Sloveniji prepoznaven glas Radia Koper in del ekipe Tok Tok, najbolj znane po lesenem zvočniku, s katerim so uspeli tudi na Kickstarterju.


Vancouver leži na jugozahodu Britanske Kolumbije med Tihim oceanom in Skalnim gorovjem ter v sebi združuje ultramodernost nebotičnikov, avtohtonost indijanskih ljudstev, bogato kitajsko in zgodovinsko četrt ter predvsem stik z naravo. Pravijo mu tudi "Hollywood severa", saj je tretje največje središče filmske produkcije v Severni Ameriki (za New Yorkom in Los Angelesom). Polmilijonsko mesto je prava zbirka kultur, barv, slogov in vplivov. Redno se uvršča na vrh seznamov mest, v katerih je najprijetneje živeti.

V Vancouver se je odpravil pred poletjem. Opisuje ga kot mešanico Sredozemlja in Tihega oceana. Tam rastejo palme, fige, rožmarin in začimbe. Tik ob mestu pa se v višave vzpenjajo gore in deževni gozd z vsemi pripadajočimi zvermi.

Vancouver je res posebno mesto, pravi. Še posebej prijazno je do kolesarjev: "Povsod, prav povsod vodijo kolesarske poti." Cene v trgovini so primerljive s tistimi v Sloveniji. "Na prvi pogled so lahko videti višje, a ko jih pretvoriš v evre, ugotoviš, da so zelo podobne. En kanadski dolar je namreč 0,67 evra."

1,5 milijona za hišo
Plače so bistveno višje. Prav tako najemnine in cene nepremičnin. "V Vancouvru in Torontu so najemnine zelo visoke. Midva plačujeva 1.500 dolarjev za enosobno stanovanje. Povpraševanje pa je tako, da za ogled stanovanja v vrsti čaka tudi po 15 ljudi."

Za manjšo samostojno hišo je treba v povprečju odšteti 1,5 milijona dolarjev. Cene so v zadnjih nekaj letih noro poskočile zaradi špekulantov in naložb iz Kitajske. V enem delu mestnega središča so stolpnice s praznimi stanovanji - to so tako imenovane "naložbe".

Tudi hrana v restavracijah je v povprečju nekoliko dražja. Prav tako alkoholne pijače. "Za pivo v povprečju odšteješ 8 dolarjev (6 evrov)."

Na eni strani stolpnice, na drugi smučišča
Mesto je mešanica narave in urbanega okolja. Na eni strani ogromne visoke stolpnice, na drugi pa gore s smučišči. "Must see" v mestu je obisk Stanleyjevega parka. "To je pragozd v osrčju mesta, z drevesi, visokimi tudi do 70 metrov in ohranjeno naravo. Zaščitili so ga že pred več kot 100 leti."

Mesto je tudi zanimiva mešanica narodov, ras in jezikov. "Tukaj je veliko Azijcev - Kitajcev, Korejcev, Japoncev. V Richmondu (predmestje Vancouvra) so do pred kratkim bile table le v kitajščini. Oblasti so pred dnevi to prepovedale z dekretom." Sicer pa so prebivalci Vancouvra ljudje z vseh koncev sveta. "Celo tukaj živeče Slovence sem srečal na ulici," nam je še povedal Matej.

Pogovor v celoti lahko poslušate spodaj.

Andrej Šavko, Radio Koper