Pogled na Vancouver - na desni moderni center z nebotičniki, na levi marina in zeleni Stanley Park. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled na Vancouver - na desni moderni center z nebotičniki, na levi marina in zeleni Stanley Park. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Detajl z indijanskih totemov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Impozantni vhod v China Town. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Prihod v polmilijonsko (in četrto najgosteje naseljeno mesto Severne Amerike) kanadsko mesto, neuradno prestolnico Britanske Kolumbije, je bil leto dni in pol (Vancouver smo obiskali julija 2008) pred olimpijskimi igrami, milo rečeno, kaotičen.
Obvozi, gradbišča, enosmerne ulice, razkopane ceste, še več obvozov ter še več gradbišč in slepih ulic. Poliranje mesta za največji športni dogodek pač terja svoj davek.
Visoka življenjska raven
A Vancouver je prava eklektična zbirka kultur, barv, slogov in vplivov, ki ga pri turi Severne Amerike ne gre preskočiti. Redno se uvršča na vrh seznamov mest, v katerih je najprijetneje živeti, ponuja vse udobje urbanega, obenem pa ste le s skokcem iz mestnega središča že v Stanley Parku, čudoviti naravni oazi, ki se ponaša tudi z bogato zbirko totemov.
Mesto je tudi izvrstno izhodišče za izlete tako na idlični Vancouver Island kot tudi v dih jemajoče lepote Skalnega gorovja, vrtoglavih previsnih mostov v okoliških deževnih gozdovih in v svetovljanski Whistler, kjer lahko en hip uživate v kavarnici na pristnih francoskih palačinkah, že pol ure pozneje pa se ob žičnici nad apartmaji srečate iz oči v oči z grizlijem.

Blišč in beda mesta ob Tihem oceanu
Vancouver je priljubljen tudi med zvezdniki, ki imajo zaradi ugodnih cen filmske in TV-produkcije vse raje "severni Hollywood" od pravega, kalifornijskega. Glasbena scena je na zavidljivi ravni, prav tako nočno življenje. In tiste, ki iščejo odmerek avtohtone kulture, so prišli na prav naslov.
Stari del, historični Gastown District, je poleg trgovinic s spominki (prevladujejo trenirke z losi in majice z olimpijskimi logotipi) poln galerij indijanske umetnosti. Totemi, obredne maske, rezbarije, grafike s prepoznavnimi vzorci plemena Haida, srebrni nakit ... vse seveda za primerno (zasoljeno) ceno.
Kitajci, hipiji, alternativci, brezdomci
Kratek sprehod v eno stran in hitro iz romantičnega okrožja "plinskih svetilk" zatavate v ne tako čarobno okrožje brezdomcev. Ko se prebijete mimo improviziranih bivališč iz kartonastih škatel in norih tet, ki se pogovarjajo same s seboj, medtem ko potiskajo z vso svojo imovino napolnjen nakupovalni voziček, ste že v kitajski četrti. Orjaška tridelna vrata s pagodasto streho in kitajskimi pismenkami odpirajo popolnoma drugo mesto.
Če pa se napotite v drugo smer, proti modernim, modrikastim nebotičnikom, pristanišču in kongresnemu cetru, boste najverjetneje ubrali še eno slikovito pot: ta spominja bolj na Amsterdam. Tu domujejo hipiji v majicah Boba Marleyja, ki posedajo pred second-hand trgovinicami ter prodajalnami in kavarnami z marihuano. Samo sledite oblaku. Govorimo le o mestu, ki ga njegovi južni sosedje (Američani) posmehljivo označujejo za "liberalno gnezdo".
V spodnji galeriji nekaj utrinkov iz Vancouvra in bližnje okolice (za povečavo klikni sliko).

Besedilo in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si