Obiskovalce ob prihodu v Kranjsko Goro pozdravi maskota nordijskega svetovnega prvenstva v Planici, štorklja Viktorija oziroma na kratko Vita. Foto: BoBo
Obiskovalce ob prihodu v Kranjsko Goro pozdravi maskota nordijskega svetovnega prvenstva v Planici, štorklja Viktorija oziroma na kratko Vita. Foto: BoBo

Že tradicionalno bogato bero zimskih športnih dogodkov v Kranjski Gori bosta letos okrepila še svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah in Zlata lisica. Tekmovanje v alpskem smučanju za ženske bo Kranjska Gora gostila že četrtič zapored, vendar je bila tokrat v program vključena že prej in ni le rezervna lokacija za Maribor.

Smučarke iz 22 držav bodo nastanjene v treh kranjskogorskih hotelih, pri čemer so za rezervacije poskrbeli že poleti. "Tekmovalkam in spremljevalnemu osebju je namenjena tretjina naših kapacitet," je povedal Milan Sajovic, direktor Hit Alpinee, ki je največji ponudnik nastanitvenih zmogljivosti v kraju.

Preostale zmogljivosti ta teden polnijo gostje iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Srbije in tudi Nemčije. Gre za termin, ko so v sosednjih državah namreč počitnice, tako da bi bili tudi brez Zlate lisice dobro obiskani, še dodaja Sajovic.

Da so športne prireditve izrednega pomena za kraj, je povedala tudi Mojca Mežek iz Turizma Kranjska Gora. "Več milijonov gledalcev po Evropi spremlja te tekme, kar ponese ime Kranjske Gore v svet," je dejala.

Športnim dogodkom prilagojene tudi šolske počitnice

Nočitvene zmogljivosti so trenutno zasedene od 97- do 100-odstotno in tako naj bi bilo vse do 25. januarja. Sledijo zimske šolske počitnice, ki bodo prav tako napolnile kapacitete.

Turistični ponudniki so veseli, da jim je država prisluhnila in letošnje počitnice premaknila na zgodnejši termin od običajnega, saj se v Planici 22. februarja začenja svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki bo potekalo vse do 5. marca.

Med prvenstvom, ko bodo v Kranjski Gori prenočevali predvsem navijači, saj bodo tekmovalci gostovali v bližnjih krajih čez mejo, je sicer še mogoče dobiti prenočišče, kar je tudi posledica zvišanja cen ponudnikov za čas prvenstva.

Po nordijskem prvenstvu sredi marca sledi še tradicionalni Pokal Vitranc v alpskem smučanju za moške, konec marca in začetek aprila pa prav tako tradicionalen finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici. Takoj za tem se že začenjajo velikonočni prazniki.

Počitka za turistični sektor ne bo vsaj do velike noči

Tako pravega oddiha za turistični sektor ne bo. "Zima bo izredno pestra, saj si športne prireditve kar sledijo. Čeprav bo sezona naporna, pa se je veselimo," je poudarila Mojca Mežek iz Turizma Kranjska Gora.

Trenutno imajo še največ težav z vremenom. "Bijemo bitko z visokimi temperaturami in se močno trudimo, da so tako smučišča kot tekaške proge urejeni," je dejala in dodala, da kljub številnim telefonskim klicem glede snežne odeje ni večjih odpovedi rezervacij.

Posebni prometni režimi

Upajo, da bodo lahko uspešno izpeljali tudi Zlato lisico, za katero lahko občani Kranjske Gore prejmejo brezplačne vstopnice. Velikega dodatnega prometnega pritiska v tem času ne pričakujejo, saj so parkirne zmogljivosti v Podkorenu povečali, poleg tega je prizorišče dostopno peš iz središča Kranjske Gore.

Načelnik kranjskogorske policijske postaje Damjan Lepoša svetuje obiskovalcem, naj se na pot odpravijo dovolj zgodaj, pri čemer morajo upoštevati, da je zaradi počitnic v sosednjih državah v Kranjski Gori promet v tem tednu že sicer povečan.

Poseben prometni režim v teh dneh velja na Pokljuki, kjer se začenjajo tekme svetovnega pokala v biatlonu. Policija poziva obiskovalce, naj parkirajo na označenih parkirnih mestih organizatorja na Bledu in v Bohinjski Bistrici ter se na prireditveni prostor odpeljejo z brezplačnim prevozom.

Nastanitve zasedene tudi na Bledu

Zaradi biatlonskih tekem so tudi blejski hoteli zaradi biatloncev in njihovih ekip polni. Na Bledu so zaradi tega letos podaljšali tudi Zimsko pravljico na promenadi. Nastanitve bodo dobro zasedene vse do konca meseca, saj bo Bled od 23. do 29. januarja gostil svetovno prvenstvo v zimskem plavanju. Sledijo zimske počitnice in svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, ki bo napolnilo tudi Bled, je povedala v. d. direktorice Turizma Bled Romana Purkart.