Alkohol strežejo le v hotelih s petimi zvezdicami. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Alkohol strežejo le v hotelih s petimi zvezdicami. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Ker po Koranu ni čist, je visoko obdavčen z davkom na greh. Velja tudi za škodljivega za zdravje ljudi in okolje.

Pokukali smo na lokacijo, ki je po zastraženosti podobna kakšni vojaški, v njej pa ves alkohol, uvožen v državo, na enem mestu. To je edina trgovina v državi, kjer lahko le s posebnim dovoljenjem delodajalca kupiš alkohol. Koliko lahko zapraviš, je pogojeno z višino plače – če je ta mesečno manj kot 800 evrov, ne smeš niti poskusiti. Tudi svinjino prodajajo v posebni sobi. Trgovina je zaprta le na gospodov dan, ob petkih, sicer je promet očitno živahen.

Po nakupu steklenice alkohola zavijejo še v črne plastične vreče, ker zares ni priporočljivo, da bi še drugi videli, kaj ste kupili. Za vsak primer so to trgovino oz. industrijsko halo, v kateri ne more biti malo alkohola, še postavili na zelo odročno lokacijo, daleč stran od središča mesta.

Ko so leta 2012 še eno tako trgovino odprli v središču mesta na zelo prestižni lokaciji in zanjo uredili vsa potrebna dovoljenja, je bila namreč moralna policija tako zelo glasna, da so jo po pol dneva zaprli in nikoli več odprli. Vsega z Zahoda še niso pripravljeni posnemati.

Zaplujmo raje v mednarodne vode oziroma v enega od petzvezdičnih hotelov. Ti edini smejo streči alkohol turistom. Na vrhu enega izmed njih je najbolj znan športni lokal v mestu. Vstop je dovoljen le s potnim listom, bar prvakov posnema tradicionalno ameriškega.

Nekaj vrst piva, nekaj vina, nekaj žganega, nič manj kot za vsaj dvomestno število evrov. Tako bo v nekaj minutah odteklo 100 evrov. V času prvenstva je to še dražje preživetih nekaj ur kot običajno, zaračunajo še vstopnino. "Ni popustov, ni veselih uric," pojasni točaj.

Gostje so običajno le tujci. Domačini smejo vanj le, če slečejo tradicionalna oblačila. Edini greh, ki ga sicer res ne odpustijo, je vožnja pod vplivom alkohola.

Na drugo žogo: Pred edino trgovino v Katarju, kjer se lahko kupi alkohol