Zlata leta Hotela du Lac so bila 70. leta. Foto: AP
Zlata leta Hotela du Lac so bila 70. leta. Foto: AP

Večina tega kultnega filma iz leta 1977 je bila sicer posneta v Tuniziji, kjer so še danes na ogled kulise, postavljene sredi puščave. Obliko Hotela du Lac so ustvarjalci uporabili, ko so zasnovali fiktivno vozilo Sandcrawler, ki so ga v filmu uporabljali prebivalci puščavskega planeta Tatooine.

Hotel je delo italijanskega arhitekta Raffaela Contigianija in je zgrajen v desetih nadstropjih s 416 sobami, ki se stopnjujejo po širini. Potem ko je du Lac leta 1973 odprl svoja vrata, je užival bajna zlata leta, ko so ga obiskovali številni zvezdniki, med njimi tudi pevec James Brown.

A ti časi so že davno minili ‒ hotel se je leta 2000 zaprl, vse od takrat pa žalostno propada. Leta 2011 je nekdanji predsednik Zine El Abidine Ben Ali nepremičnino prodal investicijskemu skladu Lafico v lasti libijske vlade. Ti so sicer nekaj časa napovedovali prenovo, a se to ni nikoli zgodilo. Je du Lacu dokončno odklenkalo?

Kot vozilo Sandcrawler v Vojni zvezd. Foto: IMDb
Kot vozilo Sandcrawler v Vojni zvezd. Foto: IMDb

Končne odločitve še niso sprejeli

Februarja je namreč arhitekt in aktivist Sami Alulu iz konservatorske skupine Edifices et Memoires (Stavbe in spomini) na tunizijskem radiu sporočil, da hotel čaka rušenje.

Alulujeva izjava je vzbudila veliko ogorčenja ljubiteljev arhitekture, ki so naglo napisali peticijo za rešitev "ene od tunizijskih prvovrstnih brutalističnih stavb ‒ pomembnih za državo in za svet".

Mestne oblasti Tunisa so na to odgovorile, da niso prejele ali odobrile nobene prošnje za rušenje hotela. Alulu je bil le delno pomirjen, saj meni, da pomeni zanikanje oblasti le odlog rušenja. Njihov boj se nadaljuje.

Njegova konservatorska skupina bi rada obvarovala prihodnost stavbe, zato pa se trudi ozaveščati javnost o zgodovinskem pomenu du Laca. Skupina tudi namerava za pomoč zaprositi tako Unesco kot samega Georgea Lucasa, poroča CNN.

V Tuniziji so posneli večji del izvirnega filma Vojna zvezd. Foto: Reuters
V Tuniziji so posneli večji del izvirnega filma Vojna zvezd. Foto: Reuters

Lafico naj bi končno odločitev glede usode hotela "sprejel kmalu", zato so tudi najeli svetovalce, ki so jim sestavili načrt 12 različnih možnosti, od tega nekatere zajemajo obnovo obstoječe stavbe, a naj bi imele več možnosti tiste opcije, ki zajemajo gradnjo "druge strukture".

Arhitekt Sahbi Gorgi, ki so ga svetovalci najeli, in ki jim je postregel s temi 12 točkami, je za CNN povedal, da se lastniki dobro zavedajo ikoničnega statusa stavbe in želje javnosti po njeni ohranitvi. Toda poudarja, da je stavba po zaprtju začela naglo propadati, še dodatno škodo pa je povzročil požar leta 2011, zaradi česar bi bila obnova izredno težavna in draga.

Izguba bi bila neprecenljiva

Konservatorji menijo, da bi mesto, država in celotno območje z zrušenjem stavbe izgubili neprecenljivo in edinstveno dediščino. "Hotel je eden redkih še stoječih prič brutalističnega gibanja v severni Afriki. Morda gre celo za edinstven primer te smeri v Tuniziji," je dejal tunizijski arhitekt Mohamed Zituni iz studia Oxxi.

"Hotel du Lac je bil zgrajen kot izraz tunizijske modernosti in neodvisnosti. V nasprotju z obkrožujočo arhitekturo je hotel primer uporniške izjave odklona tako od tradicionalnih kot od kolonialnih arhitekturnih oblik."

Turisti še vedno radi obiščejo kraje snemanja. Foto: EPA
Turisti še vedno radi obiščejo kraje snemanja. Foto: EPA

Zituni dodaja, da je oblika hotela, z več sobami v vrhnjih nadstropjih, dala stavbi funkcionalno in tudi estetsko vrednost.

Alulu še poudarja, da bi rušenje hotela ustrezalo širšemu vzorcu brisanja urbane dediščine. Tunizijska vlada je nedavno predstavila osnutek zakona, s katerim bi olajšali rušenje starih stavb, ki jih imajo za nevarne, kar bi lahko imelo daljnosežne posledice.

"Oblasti so začele kampanjo, uperjeno v rušenje stavb, ki jih imajo za stare, nevarne in ničvredne, ne da bi se pri tem posvetovale s stroko," opozarja.

Ali ima ikonična stavba z bogato zgodovino tudi prihodnost, bo znano v naslednjih mesecih.