Rovinj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Rovinj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Hrvaško je med januarjem in aprilom obiskalo 203.000 tujih gostov, ki so opravili več kot milijon prenočitev. Največ prenočitev so opravili gostje iz Nemčije in Slovenije, sledili so turisti iz Bosne in Hercegovine, Italije, Češke, Avstrije in ZDA, je zapisala Hrvaška turistična skupnost v sporočilu za javnost.

Največ prenočitev so našteli v severnih obalnih županijah, in sicer v Istrski in Primorsko-goranski županiji, sledila je Splitsko-dalmatinska županija. Med mesti je bilo največ zanimanja za Zagreb, Rovinj, Split, Zadar, Poreč, Opatijo in Dubrovnik.

Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je dejala, da so prvi štirje meseci leta uspešni in da je Hrvaška pripravljena na bolj množičen turističen obisk. "Veseli nas zanimanje gostov iz Nemčije, Avstrije, Poljske in Slovenije. Verjamem, da se bo pozitiven trend ob ugodnih epidemičnih razmerah nadaljeval," je povedala.

HTZ je sporočil še, da so prvi majski konec tedna na Hrvaškem našteli 41.400 turistov, ki so opravili 157.000 prenočitev. Število prenočitev se je v primerjavi z istim lanskim obdobjem povečalo za 277 odstotkov. Kot so poudarili, je bilo med 30. aprilom in 3. majem največ domačih gostov. Tujih je bilo 23.000, ti pa so opravili 112.000 prenočitev. Med njimi je bilo največ Slovencev, Poljakov in Nemcev.

Turistične zmogljivosti so bile tudi prejšnji konec tedna najbolj zapolnjene v hrvaški Istri, v Kvarnerju ter v Splitsko-dalmatinski županiji. Vodilni turistični kraj je bil Rovinj, sledili so Zagreb, Poreč, Zadar, Dubrovnik, Mali Lošinj in Split. Gostje so se večinoma odločali za hotele, pa tudi kampe in zasebne namestitve.