Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po novi zakonodaji so zdaj uradno prepovedane t. i. happy hour, ponudbe "2 pijači za ceno ene" in brezplačni vzorci. Omejitve bodo tudi v barih in restavracijah, ki strežejo hrano, kot tudi v letoviščih z “all-inclusive” ponudbo, ki bodo po novem lahko postregli največ šest alkoholnih pijač na gosta.

Trgovine, ki prodajajo alkohol, bodo morale biti zaprte med 21.30 in 8.00, prepovedani bodo t. i. pub crawli in party ladje. Turistom, ki zakonov ne bodo spoštovali, grozijo globe v višini med 1000 in 6000 evrov, poslovalnicam pa globe v višini kar 60.000–600.000 evrov, ob tem pa jim grozi še odvzem licenc za obratovanje do treh let.

Februarja je nova lokalna politična skupina Podemos lansirala kampanjo za prepoved vseh klubov na plaži in hotelskih diskotek na Ibizi, saj da tovrstne zabave povzročajo "resne nevšečnosti" lokalnemu prebivalstvu. Kot trdijo, se bučanje glasbe sliši celo noč "kilometre daleč".

Podemos lobira pri vladi tudi, da bi oglobila klube in lokale, ki vrtijo glasbo preglasno. Na Ibizi so se nočni klubi po dolgem dvoletnem pandemičnem zaprtju končno zares odprli aprila. Lani so sicer lahko delno delovali, a s precej omejitvami, vključno s kapaciteto, covidnimi potrdili in maskami.