V parku varnostniki z dolgimi palicami odvračajo varane, da se ne približajo obiskovalcem. Foto: Reuters
V parku varnostniki z dolgimi palicami odvračajo varane, da se ne približajo obiskovalcem. Foto: Reuters

Ti ogromni kuščarji, ki lahko v dolžino zrastejo do tri metre in tehtajo do 140 kilogramov, živijo le v Indoneziji. V tej državi v naravi prebiva okoli 3300 primerkov, vsi v narodnem parku Komodo, ki je sestavljen iz več otokov.

Do zdaj so morali obiskovalci za vstopnico odšteti okoli 11 evrov, oblasti pa so čez noč vstopnino povečale kar za 18-krat, na 205 evrov, piše Guardian. Kot so pojasnili, potrebujejo več denarja, da lahko zavarujejo življenjsko okolje največjih kuščarjev.

"Takšna podražitev je samomor"

A ta poteza je razburila več sto indonezijskih turističnih delavcev, ki so se odločili za stavko. Prepričani so namreč, da bo podražitev odvrnila turiste od prihoda na otoke, s tem pa se bodo dohodki znižali.

"Vladna poteza je med nami povzročila veliko negotovost. Takšno zvišanje vstopnine je samomor, tega ne moremo dopustiti," je po poročanju Guardiana dejal eden izmed vodnikov. Med policisti in protestniki je prišlo celo do nekaj hude krvi, zato so več deset ljudi aretirali, minister za turizem Sandiaga Uno pa je obe strani pozval k pogovorom.

Narodni park Komodo. Foto: Reuters
Narodni park Komodo. Foto: Reuters

Mesojedci s strupeno slino

Otoki, na katerih živijo komodoški varani, znani tudi kot komodoški zmaji, spadajo na Unescov seznam svetovne dediščine. Pred pandemijo, leta 2019, jih je obiskalo 222.000 ljudi. V naslednjih dveh letih se je število obiskovalcev zmanjšalo za tri četrtine.

Komodoški varani živijo v naravi do 30 let in spadajo med ogrožene živalske vrste. Obstajajo že več milijonov let, a se nikoli niso razširili na druga območja. Prehranjujejo se tako z mrhovino kot z živimi živalmi, kot so jeleni, vodni bivoli in prašiči. Z dolgim razklanim jezikom zavohajo plen. Tudi če jim ob ugrizu pobegne, zaradi strupa pogine v nekaj urah.

Pri lovu si pomagajo tudi z močnimi nogami in dolgimi kremplji, plen pa razkosajo z ostrimi zobmi.