Zaprta restavracija na Piazzi Navona v Rimu. Foto: EPA
Zaprta restavracija na Piazzi Navona v Rimu. Foto: EPA

Na rdečih območjih so zaprti vsi lokali in restavracije, mogoč je le prevzem hrane in pijače za s sabo, zaprte so vse nenujne trgovine, pouk pa poteka na daljavo. Ljudje se lahko gibljejo le znotraj svojih dežel. Na oranžnih območjih so trgovine odprte, lokali in restavracije pa ostajajo zaprti.

Na rumenih območjih so trgovine odprte, prav tako lokali in restavracije, ki pa se morajo zapreti ob 18. uri. V belih območjih z majhnim tveganjem za okužbo pa lahko številne od teh omejitev opustijo in restavracije lahko na primer zvečer strežejo hrano.

V skladu s petkovim odlokom vlade bo celotna država od 3. do 5. aprila, med velikonočnimi prazniki, označena kot rdeče območje.

Karabinjeri v bližini rimskega Koloseja preverjajo spoštovanje ukrepov. oto: EPA
Karabinjeri v bližini rimskega Koloseja preverjajo spoštovanje ukrepov. oto: EPA

Italijani zadnji "odprt" konec tedna izkoristili za preživljanje časa na prostem
Italijani so zadnji konec tedna pred zaprtjem v velikem delu države izkoristili za sprehode v parkih in na plažah ter za preživljanja časa na prostem, saj bodo morali po novem pretežno ostajati doma. Veliko jih je pred zaprtjem gostinskih obratov kosilo v restavracijah, frizerski saloni pa so doživeli pravi naval strank. Policija je morala v Rimu in Milanu prekiniti nekaj večjih zbiranj ljudi.

"To je čas sprememb. Italijani bodo morali pokazati občutek odgovornosti, sicer bomo vse izgubili," je v nedeljo zvečer v televizijskem intervjuju dejal za cepljenje pristojni vladni predstavnik Francesco Figliuolo.

Draghi si želi do septembra pocepiti 80 odstotkov prebivalstva
Število okužb v državi ostaja visoko kljub pospešitvi programa cepljenja. Premier Mario Draghi želi do septembra proti covidu-19 cepiti najmanj 80 odstotkov prebivalcev. Glede na novo strategijo naj bi dnevno število razdeljenih odmerkov cepiva povečali s 170.000 na 500.000. Vlada upa, da bodo strogi ukrepi skupaj s cepljenjem sčasoma omogočili sprostitev ukrepov. "Vsak uporabljen odmerek cepiva je korak v smeri izhoda iz krize," je v nedeljo dejal zdravstveni minister Roberto Speranza.

Italijanski strokovnjaki: Cepivo AstraZenece je varno
Po začasni zaustavitvi cepljenja s cepivom proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca v nekaterih italijanskih deželah pa je direktor italijanske agencije za zdravila (AIFA) Giorgio Palu ocenil, da je to cepivo varno. Cepivu še naprej zaupajo tudi na italijanskem ministrstvu za zdravje. V pogovoru za italijanski časopis La Repubblica je Palu še dejal, da bodo z bolj množičnim cepljenjem imeli tudi več nezaželenih stranskih učinkov.

Janko Petrovec o zaostrovanju protikoronskih ukrepov v Italiji

Nemčija: Zdravniki intenzivne nege za vrnitev strogih omejitev

Medtem pa so zdravniki intenzivne nege v Nemčiji posvarili, da mora država nemudoma znova uvesti stroge protikoronske omejitve, če se želi izogniti nevarnemu tretjemu valu epidemije. "Glede na trenutno dostopne podatke in širjenje britanske različice bi močno priporočili zaprtje javnega življenja, da bi se izognili tretjemu valu," je za radio RBB dejal Christian Karagiannidis iz nemškega združenja za intenzivno in urgentno medicino (DIVI).

"Od tega, da ostanemo odprti naslednji teden ali dva, ne bomo veliko pridobili, ker nas bo to hitro pripeljalo na visoko raven in znova znižati številke bo dvakrat težje," je dodal Karagiannidis. Združenje DIVI med drugim sledi kapacitetam na intenzivnih enotah nemških bolnišnic in zadnji podatki kažejo, da je trenutno na intenzivni negi skoraj 2800 ljudi. Kot svari Karagiannidis, bi se številke lahko hitro povzpele na 5000 ali 6000, če deželne vlade ne bodo uvedle ostrejših ukrepov.