Positano na sicer turistično izjemno obljudeni Amalfijski obali. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Positano na sicer turistično izjemno obljudeni Amalfijski obali. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pregrade oz. boksi iz pleksistekla in aluminija so visoki dva metra, široki 4,5 metra in imajo posebna vrata, so sporočili iz podjetja Nuova Neon Group 2. Prostor je po njihovem dovolj velik za dva ležalnika in dežnik. S to zaščito bi se lahko ljudje sprostili na plaži, ne da bi jih ogrožala okužba s koronavirusom.

Predlog pa ni navdušil reševalcev iz vode v Riminiju. "Vsak, ki se spozna na obalni turizem, ve, da ljudi pri 40 stopinjah Celzija ne moreš dati v škatlo iz pleksija," je dejal predsednik zadruge reševalcev iz vode v Riminiju Mauro Vanni.

Druženje na plaži - prizor samo še iz preteklosti? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Druženje na plaži - prizor samo še iz preteklosti? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Obmorska letovišča pa še naprej iščejo načine, da bi rešili poletno sezono. Med drugim razmišljajo o posebnih koridorjih, ki bi vodili do plaž in v katerih bi razkužili kopalce.
Veliko negotovosti

Kopališča ob italijanskih plažah z negotovostjo pričakujejo poletno sezono. Zaradi karantenskih ukrepov, ki bodo trajali vsaj do 3. maja, za zdaj ni mogoče začeti niti pripravljalnih del pred sezono. Če bodo omejitev gibanja podaljšali do junija, pa bodo ob dobiček poletne sezone, je še posvaril Vanni.

"Plaže so običajno obljudene. Med dopustom iščeš stik. Če je treba upoštevati ukrepe za omejitev stika na plaži, potem resno premisliš, ali bi sploh šel na dopust," je pojasnil Vanni.

Vlada na pomoč

Državna sekretarka na ministrstvu za turizem Lorenza Bonaccorsi je zagotovila, da se Italijanom ne bo treba odreči počitnicam na morju. Trenutno že izvajajo ukrepe, ki bi lahko zagotovili socialno oddaljenost.

Italijanski minister za turizem Dario Franceschini pa je napovedal, da bo vlada še v aprilu izdala odlok o pomoči turizmu. Obenem je predlagal skupni evropski sklad, ki bi pomagal temu sektorju.