Sicilija. Foto: Pixabay
Sicilija. Foto: Pixabay

Ko je Rubia Daniels slišala, po kako smešnih cenah prodajajo v Italiji hiše v mestih in vaseh, kjer prebivalstvo drastično upada, se je nemudoma odločila, da zadevo preveri iz prve roke. "Popolnoma osupla sem bila. To je bila ena tistih stvari, ki jih moraš videti, da bi verjel," je povedala za Insider. "Zadevo sem raziskala in v treh dneh sem imela letalsko vozovnico, najet avtomobil, hotel in sem šla."

Julija 2019, ob koncu desetdnevnega potovanja v Mussomeli, majhno mestece na Siciliji, je bila ponosna lastnica treh razpadajočih hiš, vsake po en evro. Predstavnik Case 1 Euro, organizacije, odgovorne za nepremičninski projekt v Mussomeliju, je prodajo potrdil.

Daniels, ki se je preselila v Kalifornijo iz Brazilije pred 30 leti, je povedala, da jo italijansko mestece spominja na njeno domačo vas. "Ljudje so bili izjemno velikodušni in odprti, vsi so hoteli popiti kavo z mano. Nepremičninarji so me sprejeli kot sestro in so bili z menoj prav vsak dan, ko sem bila tam."

Sorodna novica Po Italiji prodajajo hiše za en evro: koliko stanejo v resnici?

Danielsovo, ki dela v industriji sončne energije, je prevzela bogata zgodovina mesta in njegovih prebivalcev, prav tako jo je privlačila ideja obnove zapuščenega doma. "Gre za okoljski koncept. Nehati moramo graditi in začeti obnavljati obstoječe stvari."

Vsaka hiša s svojo namembnostjo

Rubia Daniels namerava vsako od hiš prenoviti v drugačnem slogu – v eni bo živela, drugo namerava spremeniti v umetniško galerijo, tretjo pa v center dobrega počutja, da bi tako "naredila nekaj za skupnost". Pandemija je obnovitvena dela začasno ustavila, zato se je dela ponovno lotila šele lani, živi pa med San Franciscom in Mussomelijem, pri čemer vsakič preživi vsaj mesec dni skupaj na Siciliji.

Danielsova še zdaleč ni edina, ki je izkoristila italijansko pobudo ponujanja hiš za drobiž, da bi tako ponovno poselili izumirajoče kraje. Leta 2021 je devet vasi v Kalabriji na jugu Italije ponudilo 30.000 evrov gotovine vsakomur, mlajšemu od 40 let, da bi se preselil tja in pomagal oživiti vasi.

Kalabrija je poleti 2020 v vasi Cinquefrondi ponujala hiše po en evro, sicilijansko mesto Cammarata pa je leta 2019 ponujalo hiše brezplačno, edini pogoj je bil, da se kupci preselijo tja. Kot je takrat povedal župan Vincenzo Giambrone, so s tem želeli preprečiti, da bi se mesto spremenilo v "ruševino".