Pogled na Kilimanjaro iz Kenije. Foto: AP
Pogled na Kilimanjaro iz Kenije. Foto: AP

Tanzanijska telekomunikacijska korporacija v državni lasti je v torek vzpostavila širokopasovno omrežje pri taboru Horombo Huts na nadmorski višini 3720 metrov, poroča Guardian.

Minister za informiranje Nape Nnauye je dogodek označil za zgodovinskega, ker naj bi prinesel številne prednosti za plezalce in njihove pomočnike. "Prej je bilo nekoliko nevarno za obiskovalce in nosače, ki so morali delovati brez interneta," je dejal.

Plezalci se lahko za zdaj povezave poslužijo do nadmorske višine 3720 metrov, vendar bodo po napovedih ministra Nnauya brezžični internet do vrha najvišje afriške gore pri 5895 metrih spravili do konca leta.

Na Kilimanjaro letno 35.000 turistov

Turizem na Kilimanjaru, ki je del nacionalnega parka in uvrščen na seznam Unescove dediščine, predstavlja pomemben vir dohodka za Tanzanijo in sosednjo Kenijo. Vsako leto skuša vrh osvojiti okoli 35.000 plezalcev.

Tanzanijska vlada ne skriva ambicioznih načrtov z najvišjo goro Afrike. Lani so razkrili načrte za gradnjo žičnice po južni strani gore, kar pa je sprožilo ogorčenje med plezalci, organizatorji vzponov in okoljevarstveniki.

Novice z gora nekoč potovale več dni

Guardian še poudarja, kako je sodobna tehnologija spremenila sodobno gorništvo. Plezalci na najvišjo goro sveta Mount Everest lahko že nekaj časa dostopajo do brezžičnega interneta, generatorjev elektrike in uporabljajo pametne telefone za deljenje fotografij ali klice na pomoč. Zdaj se jim bodo pridružili tudi plezalci na Kilimanjaro.

Brezžični internet med drugim omogoča, da plezalci svoje bližnje ali občestvo družbenih omrežij o svojih podvigih obveščajo v realnem času. Ko sta Edmund Hillary in Tenzing Norgay kot prva človeka 29. maja 1953 osvojila vrh Mount Everesta, je novica v svet pripotovala šele 2. junija.