Icon of the Seas ob izplutju iz Miamija. Foto: Reuters
Icon of the Seas ob izplutju iz Miamija. Foto: Reuters

Ladja, ki lahko sprejme 7600 potnikov, za katere bo skrbelo 2350 članov posadke, in ima 20 nadstropij, se je na prvo pot odpravila na sedemdnevno križarjenje med tropskimi otoki. Križarjenje je razprodano.

Okoljevarstveniki opozarjajo, da bo ladja zaradi utekočinjenega zemeljskega plina v ozračje izpuščala škodljiv plin metan.

Ob ladji se je zbrala množica radovednežev. Foto: AP
Ob ladji se je zbrala množica radovednežev. Foto: AP

"To je korak v napačno smer," je dejal Bryan Comer, direktor Morskega programa pri Mednarodnem svetu za čisti prevoz (ICCT).

Ta teden je ICCT izdal poročilo, ki ugotavlja, da so pri ladji, ki za pogon uporabljajo utekočinjen zemeljski plin, izpusti metana višji, kot so predvidevala trenutna pravila.

Toplogredni plin metan v 20 letih zadrži več toplote kot ogljikov dioksid, zmanjšanje teh izpustov pa je ključno za upočasnitev podnebnega segrevanja.

Lastnik ladje, podjetje Royal Caribbean, sporoča, da je Ikona morij energetsko za 24 odstotkov učinkovitejša od zahtev Mednarodne pomorske organizacije za sodobne ladje. Podjetje napoveduje uvedbo podnebno nevtralne ladje do leta 2035.

Izdelava ladje je stala dve milijardi dolarjev, izdelali pa so jo v finskem pristanišču Turku. Ima sedem bazenov, šest vodnih toboganov ter več kot 40 restavracij in barov. Goste vsak večer zabava več kot 50 glasbenikov.

Za "botra" ladje so izbrali argentinskega nogometnega zvezdnika Lionela Messija, ki je ladjo krstil 23. januarja.