Foto: BoBo
Foto: BoBo

Občina Izola je pogoje za vstop v Zeleno shemo slovenskega turizma izpolnila letos, danes pa je župan Danilo Markočič uradno podpisal Zeleno politiko slovenskega turizma.

Na Belvederju nad Izolo je ob tej priložnosti danes popoldne potekal posvet o priložnostih in izzivih trajnostnega razvoja turizma v Izoli, ki je bil namenjen predvsem lokalnim turističnim ponudnikom in predstavnikom gospodarstva.

Kot je ob robu posveta dejal direktor Turističnega združenja Izola Dean Kocjančič, je bolj kot podpis listine pomembno, da vsi krajani sprejmejo zeleno shemo in da njene usmeritve postanejo način življenja. "Ni toliko pomemben ta certifikat, ki ga bo naša destinacija dobila, kot ta odnos, ki ga bomo znali posredovati tudi našim zanamcem," je dodal.

Sam sicer vidi več prednosti v umestitvi Izole na zemljevid t. i. zelenih destinacij. Gre za večjo prepoznavnost, ki bo omogočila tudi boljšo izkoriščenost obstoječih zmogljivosti, privabljanja gostov z višjo kupno močjo, ki bodo prebivali na destinaciji dalj časa in se bodo odločali za dopust tudi zunaj glavne turistične sezone.

Sam turistični obisk v Izoli je trenutno zelo dober, je še ocenil Kocjančič: "Veliko namestitvenih ponudnikov ima svoje zmogljivosti zelo dobro zasedene. Dobra zasedenost bo segla tudi v drugo polovico avgusta, tako da smo s potekom te turistične sezone dokaj zadovoljni."

Veliko zanimanja je po njegovih besedah tudi za uveljavljanje turističnih bonov, celo do te mere, da imajo nekateri ponudniki nočitev veliko dela s servisiranjem vseh povpraševanj. Kot zelo pozitivno je prvi mož izolskega turističnega združenja ocenil tudi odločitev, da bodo lahko z uveljavitvijo novega interventnega zakona, ki ga je DZ sprejel v četrtek, lahko bone sprejemali tudi manjši ponudniki, ki 13. marca niso bili registrirani pri Ajpesu. To je po njegovem povzročilo kar nekaj dodatnih rezervacij.